Economie

Depunerea cererilor pentru sprijinul pe suprafaţă nu începe pe 2 martie

Campania de primire a cererilor de plată pentru schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă demarează în fiecare an la data de 1 martie, însă, după cum ne-a înştiinţat directorul executiv APIA Teleorman, Eugen Coman, pentru anul 2015 depunerea cererilor pentru sprijinul pe suprafaţă nu va începe pe 2 martie 2015, demararea campaniei fiind amânată din motive obiective, iar data la care fermierii teleormăneni vor putea depune cererile pentru acest sprijin va fi comunicată ulterior, în timp util.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la APIA o singură cerere de plată.

Pot beneficia de măsurile de sprijin pe suprafaţă persoanele fizice şi/sau juridice care exploatează terenul agricol pentru care solicită plata, în calitate de proprietari, arendaşi, concesionari, administratori în cadrul asociaţiilor în participaţiune etc. Dacă proprietarul a dat terenul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, sprijinul financiar pe suprafaţa respectivă va fi acordat celui care lucrează terenul.

Sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare. La nivelul judeţului Teleorman potrivit directorului APIA Teleorman, Eugen Coman, în anul 2014 au fost înregistrate 20.434 cereri pentru acordarea de subvenţii în cadrul SAPS, dintre care, pentru un număr de 20.333 cereri s-a plătit avansul SAPS în valoare de 130. 457.014 lei, iar 20.219 cereri au fost autorizate la plata regulară, a cărei valoare s-a ridicat la suma de 168. 649. 915 lei. Diferenţa între cererile depuse şi cele acceptate la plată este dată de faptul că cele mai multe dintre ele au primit decizii negative din varii motive, o parte au fost blocate din motive de supradeclarare, iar altele au fost invalidate. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.