Eveniment

Depozitul de la Mavrodin a ajuns la momentul punerii efective în funcţiune

Carmen Dumitrescu

Depozitarea deşeurilor a devenit de câţiva ani, prin asumarea apartenenţei ţării noastre la Uniunea Europeană, o problemă extrem de complicată. Soluţionarea ei a fost mereu pusă la îndoială iar autorităţile publice teleormănene au rostit mereu aceeaşi sintagmă, atunci când problema managementului deşeurilor revenea în prim-planul interesului opiniei publice: “Depozitul de la Mavrodin”. Din păcate, aşa cum ştim cu toţii, deşi Depozitul de la Mavrodin este recepţionat de o bună bucată de vreme, nu a fost însă pus în funcţiune decât la nivel de simple testări, fiind pentru un timp oprit, din cauza obiecţiilor formulate de Agenţia pentru Protecţia Mediului.

În tot acest timp, la Alexandria au avut loc situaţii dintre cele mai grave şi mai supărătoare, pornind de la simpla neputinţă de a stabili un loc provizoriu de depozitare a deşeurilor până la incendierea vechilor gropi de gunoi şi umplerea municipiului cu fum, producând neplăceri populaţiei mai ales atunci când bate vântul. Mai mult decât atât a fost o perioadă în care lupta politică a trecut pe primul plan iar unele investiţii importante, care ar fi putut salva judeţul de nişte consecinţe nefaste, au fost stopate fără drept de apel.

Acum, cu prilejul celei mai recente şedinţe a Consiliului Judeţean Teleorman s-a luat, în sfârşit hotărârea de includere în domeniul public al judeţului Teleorman a obiectivelor din cadrul proiectului “Sistem Integrat de Management al Deşeurilor”. Acest proiect cuprinde trei contracte, unul dintre acestea fiind Contractul de lucrări pentru “Construirea unui depozit de deşeuri nou la Mavrodin cu staţie de sortare şi compostare, închiderea şi reabilitarea dfepozitelor de deşeuri a platformelor de gunoi existente”, care este împărţit pe trei componente: construirea de noi puncte de colectare, construirea unui nou Depozit de Deşeuri şi a altor platforme de gunoi, închiderea şi reabilitarea depozitelor de deşeuri şi a altor platforme de gunoi. Până în prezent, toate cele trei componente ale contractului au fost deja construite, astfel că nu era nimic mai firesc decât ca autoritatea deliberativă a judeţului să emită o hotărâre prin care să se facă trecerea în domeniul public al judeţului Teleorman al obiectivului de investiţii sus menţionat şi predarea către operatorul depozitului, a tuturor clădirilor, echipamentelor şi bunurilor aferente obiectivului de investiţii. Mai mult, după o lungă perioadă de şicane şi de discuţii, experţii din cadrul Consiliului Judeţean au reuşit să obţină şi Autorizaţia integrată de mediu, necesară exploatării Depozitului central de deşeuri de la Mavrodin.

Valoarea totală a contractului modificat şi completat prin actele adiţionale încheiate pe parcursul execuţiei ce fac parte integrantă din contract este de 57.618.045, 40 lei, acesta fiind finalizat şi recepţionat în data de 21 iulie 2010. Ca atare, este şi cazul ca acest depozit, atât de discutat şi de controversat, să înceapă să-şi producă efectele la nivelul judeţului, efecte deloc neglijabile: dezvoltarea infrastructurii de mediu pentru conservarea, protecţia şi ameliorarea calităţii factorilor de mediu, protecţia calităţii vieţii şi sănătăţii populaţiei, îmbunătăţirea confortului populaţieiprin remedierea situaţiei actuale în domeniul gospodăririi deşeurilor, protejarea resurselor naturale, eficientizarea costurilor în sistemul de gestiune a deşeurilor menajere şi acoperirea totală a activităţii de colectare a deşeurilor, asigurată printr-o abordare regională. Fiind inclus în Strategia Naţională pentru Gestionarea Deşeurilor, acest depozit zonal va oferi beneficii întregii populaţii şi majorităţii unităţilor economico-sociale din toate localităţile judeţului Teleorman.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.