Monica DUMITRESCU
Reprezentanţii Uniunii Judeţene Sanitas Teleorman au solicitat, marţi, 20 iunie 2017, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, rezolvarea de personal medical în toate spitalele din judeţ şi acordarea tichetelor de masă restante. Potrivit preşedintelui Sanitas la nivel judeţean, Victoria Clinceanu, cele două probleme afectează major sistemul de sănătate.
“Avem nevoie de medici, foarte mulţi medici. Sunt spitale care se vor desfiinţa din cauza neputinţei medicilor să ajungă acolo. Spitalul Judeţean Alexandria este foarte solicitat. Nu putem ajunge la a desfiinţa un spital…Turnu, Zimnicea. În ceea ce priveşte tichetele de masă, Spitalul Judeţean nu are probleme cu tichetele. Există probleme la spitalul din Zimnicea şi la spitalul din Turnu Măgurele”, a spus în timpul şedinţei, Victoria Clinceanu.
Conducerile unităţilor spitaliceşti din judeţ au susţinut că medicii nu sunt interesaţi de ocuparea posturilor vacante din cauza infrastructurii locale şi a lipsei locuinţelor de serviciu. În privinţa acordării tichetelor de masă, managerii susţin că bugetul nu le permite acordarea acestor drepturi salariale.
În cadrul aceleiaşi şedinţe reprezentanţii Uniunii Judeţene Sanitas au solicitat şi găsirea modalităţii prin care Spitalul Videle să fie transformat din SRL în Spital public, situaţie unică în ţară.
Potrivit secretarului de stat la Ministerul Consultării Publice şi Dialogului Social, Marius Sepi, prezent la şedinţa comisiei de Dialog Social, în programul Guvernului există preocupare pentru sistemul de sănătate, iar pentru problemele semnalate de cadrele medicale din Teleorman există şi soluţii.
“Nu putem repara de pe azi pe mâine totul, dar prin transferul de la bugetul de stat, ştim bine că este prevedere de la 1 ianuarie, se va acorda acea normă de hrană în valoarea la două salarii minime pe economie şi atunci nu vor mai avea aceste probleme. Toţi salariaţii bugetari vor beneficia de aceastã creştere de venituri prin norma de hrană”, a declarat Marius Sepi. Pornind de la această idee, dar şi prin grija primarilor de a asigura medicilor strictul necesar pentru desfăşurarea activităţii, în Teleorman, dar şi în alte judeţe ale ţării, problema deficitului de personal s-ar putea rezolva, a mai spus secretarul de stat.
Potrivit directorului DSP Teleorman, Mioara Comana, la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă din Alexandria există un deficit de 44 de medici şi 68 de asistente. În prezent, în cadrul unităţii spitaliceşti sunt încadraţi 120 de medici şi 398 de asistenţi. Cel mai mic deficit de personal se înregistrează la spitalul TBC, la cel din comuna Poroschia şi la cel din oraşul Zimnicea.
geaba ar putea sa vina doctori daca sunt de proasta calitate . la fel asistentele ocupi postul daca are tactu’ bani multi sau faci pozitia 69 cu d’alde RADUCA securistu’.