Social

Deficiențe în spitalele din Teleorman, constatate în urma controalelor ISU / Spitalul Municipal Turnu Măgurele (Clădirea C1) și Spitalul Orășenesc Videle nu au autorizație de securitate la incendiu

Un raport elaborat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență “A.D. Ghica” Teleorman privitor la activitatea de prevenire a situațiilor de urgență la nivelul unităților spitalicești din județ relevă o serie de deficiențe, pentru care s-au aplicat sancțiuni și s-a subliniat necesitatea remedierii. Astfel, de la începutul anului, pompierii teleormăneni au desfăşurat 9 controale de prevenire la unităţile spitaliceşti cu paturi, dintre care 2 obiective au fost controlate inopinat, constatându-se 94 de deficienţe privind apărarea împotriva incendiilor, dintre care 8 fiind înlăturate operativ. Conform prevederilor legislative în vigoare, deficiențele au fost sancţionate contravenţional, aplicându-se 93 avertismente şi 1 amendă în cuantum de 2500 lei. Pe timpul activităţilor de control au fost desfăşurate exerciţii de evacuare/intervenţie, instruiri ale personalului şi a fost acordată asistență tehnică de specialitate pentru cunoașterea de către reprezentanții obiectivelor a pașilor ce trebuie urmați pentru obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

Reprezentanții ISU Teleorman au transmis, totodată,  adrese autorităţilor publice judeţene şi locale în subordinea cărora funcţionează unităţile sanitare referitor la neregulile constatate şi importanţa remedierii acestora pentru siguranţa pacienţilor şi a personalului medical.

Unităţile spitalicești care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu sunt Spitalul Municipal Turnu Măgurele – Municipiul Turnu Măgurele, str. Castanilor, nr. 42 – Clădire C1 şi Spitalul Orășenesc S.R.L. Videle – Orașul Videle, str. Șos. Pitești, nr. 54 – Corp A, B, C.

Până la această dată s-au autorizat din punct de vedere al securităţii la incendiu pavilioanele Secția Cronici şi Secția Acuți ale Spitalului de Psihiatrie Poroschia.

Principalele deficiențe constatate la nivelul unităţilor spitaliceşti au fost: instalaţia de detecţie, semnalizare şi avertizare în caz de incendiu nu se întreţine permanent în stare de funcţionare, cu asigurarea fiabilităţii şi eficienţei necesare, conform reglementărilor tehnice specifice, constatându-se amplasarea de materiale în apropierea detectorilor de incendiu sau acoperirea acestora cu capace de plastic (Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria, Spitalul de Psihiatrie Poroschia); nu există/nu este operativ un sistem de observare, anunțare și alertare a persoanelor în cazul producerii unui incendiu (Spitalului Municipal Caritas, Secția de psihiatrie Balaci, Spitalul Orășenesc Zimnicea, Spitalul Municipal Turnu Măgurele); nu s-a asigurat constituirea cu avizul inspectoratului pentru situații de urgență a unui serviciu privat pentru situații de urgență sau încheierea unui contract cu un alt serviciu, capabil să intervină operativ și eficace pentru stingerea incendiilor (Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria); nu există posibilitatea alimentării directe cu apă din rezervorul de apă a autospecialelor de intervenţie cu apă şi spumă (Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria); uşile rezistente la foc care separă corpurile A şi B de corpul C şi cele prevăzute cu dispozitive de autoînchidere de la casa scării sunt blocate în poziţia deschis (Spitalul Judeţean de Urgenţă Alexandria); instalaţia electrică se exploatează cu deficienţe şi improvizaţii, tablourile electrice conţinând siguranţe fuzibile decalibrate (Policlinica Alexandria, Corpul C al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, Spitalul Municipal Turnu Măgurele, Spitalul Orășenesc Zimnicea); hidranţii interiori nu se menţin în stare de funcţionare cu asigurarea fiabilităţii şi eficienţei necesare: nu sunt echipaţi corespunzător (ţevi şi furtunuri lipsă), robineţi de închidere defecţi sau furtunuri deteriorate (Corpul C al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, Spitalul Municipal Turnu Măgurele); grupul de pompare care alimentează cu apă hidranţii interiori şi exteriori este scos din funcţiune datorită anumitor componente defecte (Spitalului Municipal Caritas); prin lucrările de realizare a peretelui despărţitor din gips-carton dintre blocul alimentar şi spaţiul destinat primirii urgenţelor medicale şi a compartimentărilor  cu panouri PVC efectuate pe culoarele corpurilor A,B şi C s-au adus atingere parametrilor iniţiali ai căilor de evacuare (Spitalul Municipal Turnu Măgurele); instalaţia de iluminat de siguranţă de securitate pentru evacuare nu funcţionează la parametrii proiectaţi, existând luminoblocuri cu acumulatori nefuncţionali (Spitalul de Pneumoftiziologie Roşiorii de Vede, Spitalul de Psihiatrie Poroschia, Spitalul Orășenesc Zimnicea, Policlinica Alexandria); instalaţia de captare şi scurgere la pământ a descărcărilor electrice atmosferice nu este menținută în stare de funcționare, existând întreruperi ale instalației (Spitalul Municipal Turnu Măgurele).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.