Politic

Declarație politică Florin Piper-Savu, deputat PSD: “Strategia sportului românesc rămâne doar la nivel de declarații”

Sportul românesc a avut o vară remarcabilă, performanțele sportivilor noștri ne-au bucurat, inspirat și ne-au făcut atât de mândri că suntem români. Încă o dată, sportul s-a dovedit cel mai bun amabasador al României în lume.

Dar avem dreptul să ne mândrim cu succesul lor, chiar dacă meritul le aparține și se datorează unei vieți de sacrificiu și dăruire ?

Prețuirea sportivilor noștri nu se măsoară în mulțumiri, felicitări și nici în primiri oficiale. Respectul stă în capacitatea statului de a sprijini obținerea performanței prin strategii și politici adecvate.

România are nevoie de o strategie în domeniul sportiv. Din 24 de miniștri ai sportului, 9 au fost sportivi și cu toate acestea încă nu avem o strategie a sportului românesc, care să pornească de la sportul de masă pentru a ajunge la sportul de performanţă. Încurajarea sportului de masă, susţinerea performanţei sportive, precum şi dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii sportive trebuie să fie pilonii acestei strategii.

Ţări pe care până nu demult le surclasam în diverse competiţii, acum sunt mult peste noi din punct de vedere sportiv, tocmai pentru ca și-au stabilit o strategie.

Pentru a obține performanță e nevoie de investiții susținute pe termen lung, de politici care să sprijine evoluția sportivilor încă din faza de început, altfel copii talentați dar lipsiți de resurse financiare nu vor avea niciodată șansa să facă performanță. Eforturile aproape supraomenești ale familiilor care aleg să investească în viitori campioni trebuie susținute și încurajate.

România este profund deficitară în ceea ce priveşte infrastructura sportivă. Avem nevoie de baze sportive şi de o strategie judicioasă de dezvoltare a centrelor de copii şi juniori, pentru fiecare ramură sportivă în parte, cât nu va fi prea târziu!

O parte importantă din finanțarea sportului românesc este asigurată din resursele locale, însă acest mod de finanțare este unul ce vizează doar anumite discipline sportive.

Ministrul Sporturilor a anunțat la începutul anului 2021 că pregătește o strategie a sportului românesc pentru care se va inspira din modelele de succes, în special din cel al Ungariei și că va constitui o comisie interministerială care va realiza această strategie. E ușor de înțeles preferința ministrului pentru modelul Ungariei, deși strategii de succes au și alte state europene, dar chiar și așa, a trecut mai bine de un an și jumătate și nu avem în dezbatere publică nicio strategie.

Prețuirea și respectul pe care-l datorăm sportivilor noștri pentru recunoașterea pe care ne-o aduc în lume poate fi demonstrată doar prin decizia de a face din sport o prioritate națională. A investi în sport nu are efecte doar asupra stării de sănătate a populației, dar mai ales are efecte asupra continuității sportului românesc la un nivel de performanță.

Este obligația noastră ca în Parlament să asigurăm legislaţia care să susţină dezvoltarea sportului şi care să permită atragerea investiţiilor private în susţinerea sportului!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.