Politic

Declarație politică / Deputat PNL Maria Stoian: “Redresarea industrială şi economică”

În ultimii doi ani, lumea întreagă a fost concentrată, în principal, pe contracararea pandemiei de COVID-19, iar o serie de probleme globale s-au acutizat şi ocupă acum primele locuri în agenda preocupărilor şi a riscurilor la nivel mondial.

Guvernele şi mediul de afaceri se confruntă cu o lume care a fost schimbată radical de pandemie, iar redresarea este marcată de dificultăţi economice.

Chiar dacă numeroşi specialişti în epidemiologie preconizează diminuarea în viitorul apropiat a ameninţării şi presiunii pe care pandemia o reprezintă pentru sănătatea oamenilor şi a sistemelor medicale, efectele negative la nivel economic vor persista pentru încă o perioadă de timp, atât la nivel mondial, cât şi în cazul României.

Întreprinderile europene au fost lovite din plin de pandemia de COVID-19, multe dintre ele fiind nevoite să îşi închidă porţile sau să reducă din personal şi să găsească noi modalităţi de a continua activitatea în contextul noilor măsuri restrictive.

Comisia Europeană a elaborat, în martie 2020, o nouă strategie industrială. La sfârşitul anului trecut, eurodeputaţii au solicitat Comisiei să îşi revizuiască propunerea şi să îşi schimbe abordarea, astfel încât să satisfacă nevoile generate de pandemie, ajutând întreprinderile să treacă cu bine peste criza provocată de COVID-19 şi să asigure tranziţia către o industrie digitală şi ecologică.

Industria reprezintă peste 20% din economia Uniunii Europene şi asigură locuri de muncă pentru circa 35 de milioane de cetăţeni, alte milioane de locuri de muncă fiind legate de aceasta în Uniune şi în afara ei, asigurând 80% din exporturile de bunuri.

Potrivit noii strategii industriale, întreprinderile din Uniunea Europeană ar trebui să contribuie la obiectivele europene privind neutralitatea climatică, în concordanţă cu Pactul Verde.

Consider că întreprinderile mici şi mijlocii trebuie susţinute în tranziţia către o economie digitală şi ajutate să creeze locuri de muncă de calitate, fără a submina competitivitatea UE.

Potrivit eurodeputaţilor, o astfel de strategie ar trebui să aibă două componente: o fază de redresare pentru a mări siguranţa locurilor de muncă, a reactiva producţia şi de adaptare la perioada post COVID, urmată de faza de reconstrucţie şi transformare industrială.

IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei UE. Strategia industrială ar trebui focalizată asupra lor, deoarece multe dintre acestea, din cauza măsurilor naţionale împotriva coronavirus, au contractat datorii, reducându-şi capacitatea de investiţii.

La nivel naţional, prin Programul Operaţional Competitivitate, start-up-urile şi firmele mici şi mijlocii vor putea obţine fonduri europene de până la 200.000 de euro, respectiv 3 milioane de euro pe proiect, în cadrul unor noi linii de finanţare de aproape 44 milioane de euro în total, destinate companiilor care investesc în cercetare şi inovare.

Consider că sprijinul acordat întreprinderilor mici şi mijlocii, care au fost puternic afectate de pandemie, reprezintă un catalizator al redresării economice şi industriale.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.