Politic

Declarație politică / Deputat PNL Maria Stoian: Proiect de lege votat în Camera Deputaților! 11 aprilie va fi “Ziua națională a educației financiare”

România are nevoie de servicii financiare accesibile și de educarea populației în sensul folosirii acestora.

De câte ori nu s-a întâmplat să vă întrebați cum este posibil ca prieteni, rude, vecini, care obțin aceleași venituri lunar, să își permită mai multe decât vă permiteți dumneavoastră din suma respectivă? Ei bine, dacă nu există cheltuieli semnificative în plus, generate de anumite situații personale, ajungem la educația financiară și felul în care cheltuim banii pe tot felul de servicii și bunuri de care nu avem neapărat nevoie.

𝐏𝐫𝐞𝐳𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐢𝐞𝐜𝐭 𝐝𝐞 𝐚𝐜𝐭 𝐧𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭𝐢𝐯 𝐢̂𝐬̦𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐩𝐮𝐧𝐞 𝐬ă 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐢𝐞 𝐳𝐢𝐮𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟏 𝐀𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝐜𝐚 „𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥ă 𝐚 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐫𝐞” ș𝐢 𝐥-𝐚𝐦 𝐯𝐨𝐭𝐚𝐭 𝐜𝐮 𝐭𝐨𝐚𝐭ă 𝐝𝐞𝐬𝐜𝐡𝐢𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚, î𝐧 𝐜𝐚𝐥𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐢𝐧𝐢𝐭̦𝐢𝐚𝐭𝐨𝐫.

Vor exista manifestări publice și simpozioane care vor aduce românilor cât mai multe informații privind beneficiul educației financiare, în vederea obținerii de îndrumare și sfaturi privind produsele și serviciile financiare care le satisfac nevoile de-a lungul vieții.

Scopul este să creștem calitatea vieții, să demonstrăm cât de importante sunt programele de educație financiară, în paralel cu programele de facilitare a accesului la aceste produse și servicii .

Este adevărat că România a înregistrat progrese, în ultimii ani, în domeniul serviciilor financiare, însă, din păcate, țara noastră este în continuare pe ultimul loc în Uniunea Europeană, ca nivel de educație financiară și acces la unele categorii de servicii și produse financiare, situație accentuată de un decalaj major între mediul urban și rural, în acest domeniu.

Un aspect pe care l-am considerat deosebit de benefic, în favoarea acestei reglementări, este introducerea educației financiare printre competențele obligatorii la școală, pentru elevii din învățământul primar și gimnazial, conform modificărilor aduse legii educației prin Legea 273/2021. Copiii vor fi conștientizați, încă de pe băncile școlii, cu privire la modul în care își pot gestiona sănătos, în viitor, veniturile, astfel încât să devină mai organizați și să țină cont de valorile reale de care au nevoie pentru dezvoltarea lor ca adulți.

Accesul universal la educație financiară ar trebui să fie o prioritate a statului, în sensul responsabilizării cetațenilor, iar celebrarea acestei zile ar spori interesul românilor cu privire la acest domeniu deosebit de important pentru creșterea calității vieții.

𝐃𝐞 𝐜𝐞 𝐚𝐦 𝐚𝐥𝐞𝐬 𝐭𝐨𝐜𝐦𝐚𝐢 𝐳𝐢𝐮𝐚 𝐝𝐞 𝟏𝟏 𝐀𝐩𝐫𝐢𝐥𝐢𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐟𝐢 𝐝𝐞𝐜𝐥𝐚𝐫𝐚𝐭ă 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥ă 𝐚 𝐞𝐝𝐮𝐜𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐧𝐜𝐢𝐚𝐫𝐞?

În Parlament, după serioase dezbateri, la sfârșitul lunii martie 1880, a fost votată Legea pentru înființarea unei bănci de scompt și circulațiune, înregistrându-se numai trei voturi contra în Senat, două voturi contra și 14 abțineri în Camera Deputaților. Rezultatul votului a exprimat cvasiunanimitatea împărtășită de elita politică și economică românească de la acea vreme, cu privire la necesitatea înființării Băncii Naționale a României. Ulterior, Legea a fost promulgată de principele Carol I, la 11 aprilie 1880. Aceasta este rațiunea istorică pentru care am ales data de 11 aprilie.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.