Politic

Declarație politică deputat PNL Maria Stoian / “Programul «IMM Invest România» a fost răspunsul Guvernului la criza sanitară şi economică”

Întreprinderile mici şi mijlocii constituie coloana vertebrală a economiei. Ele reprezintă o sursă de abilităţi antreprenoriale, inovare şi creare de locuri de muncă.

În Uniunea Europeană, acestea reprezintă 99% din totalul întreprinderilor, cumulează 67% din totalul locurilor de muncă, până la 85% din totalul locurilor de muncă nou create şi aproximativ 59% din valoarea adăugată de economie.

Totuşi, ele sunt adeseori confruntate cu imperfecţiunile pieţei. IMM-urile întâmpină frecvent dificultăţi în obţinerea de capital sau credite, mai ales în faza de start-up. Resursele lor limitate pot, de asemenea, să reducă accesul la noi tehnologii sau inovare.

De aceea, sprijinul pentru IMM-uri reprezintă o prioritate, atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, având în vedere interacţiunea dintre măsurile naţionale şi cele impuse de Uniunea Europeană, pentru susţinerea acestora în domenii precum dezvoltarea regională şi căutarea de fonduri.

În plan intern, Programul „IMM Invest România” a fost răspunsul Guvernului la criza sanitară şi economică, în contextul pandemiei COVID-19.

„IMM Invest România” este destinat susţinerii mediului antreprenorial, facilitând accesul IMM-urilor la sursele de finanţare, pentru asigurarea lichidităţilor necesare în vederea continuării activităţii economice.

Pentru anul 2021, plafonul total al garanţiilor este în valoare de 15 miliarde de lei.

De asemenea, în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă au fost identificate 8 măsuri de finanţare şi susţinere directă a activităţii IMM-urilor, măsuri prin care se alocă sprijin financiar de aproximativ 2,2 miliarde de euro.

Realizarea de contacte internaţionale deschide noi pieţe pentru IMM-uri şi are potenţialul de a stimula considerabil competitivitatea şi creşterea acestor întreprinderi.

Internaţionalizarea poate conduce la câştiguri de competitivitate la nivel de întreprindere, care se pot traduce, în cele din urmă, în îmbunătăţirea performanţelor economice la nivel naţional şi european. Prin urmare, se poate deduce că există o relaţie puternică între internaţionalizare şi inovare.

Deşi piaţa unică mai largă a Uniunii Europene şi globalizarea, în general, oferă oportunităţi vaste, puţine IMM-uri din Uniunea Europeană fac afaceri pe plan internaţional, fie în interiorul sau în afara Uniunii Europene, acestea fiind încă dependente în mare măsură de pieţele lor interne.

Pornind de la legătura directă dintre internaţionalizare şi creşterea performanţei IMM-urilor, într-o lume globalizată, întreprinderile mici şi mijlocii trebuie să aibă capacitatea de a rezista la creşterea concurenţei din partea economiilor dezvoltate şi de a se conecta la oportunităţile oferite de piaţă.

Activităţile internaţionale consolidează creşterea economică şi ocuparea forţei de muncă, sporesc competitivitatea şi sprijină durabilitatea pe termen lung a întreprinderilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.