Politic

Declarație politică deputat Florin Piper-Savu / Austeritatea – singura certitudine a PNRR

Planul Național de Redresare și Reziliență este la ora actuală subiectul care interesează pe fiecare român pentru că poate să producă schimbări cu impact major în viața tuturor românilor. Primirea celor 29,2 miliarde de euro, din care 15 miliarde euro sunt împrumuturi, depinde de realizarea celor 9 promisiuni de reformă.O parte dintre reformele asumate sunt de fapt condiţionalităţi pentru accesarea împrumuturilor și reprezintă o formă de austeritate: înghețarea pensiilor, restructurări masive de personal, listarea societăților cu capital majoritar de stat sau desființarea lor.

Cele 15 miliarde de euro pe care Româna le va împrumuta prin PNRR se adaugă la datoria publică deja ajunsă la 48% din PIB. Va suporta, economia României, cu un PIB de 220 mld. euro, povara unei îndatorări de peste 60% din PIB – prag de care România se apropie cu paşi repezi?

Acest PNRR despre care chiar și liberalii declară că ”nu au văzut în viaţa lor o chestiune atât de prost scrisă” și că ”nu este decât o însăilare”, a primit mai multe observații extrem de critice, pe mai multe componente, de la infrastructură până la educație: costuri nejustificate și supraestimate, neconcordanțe între sume, lipsa metodologiilor de calcul și furnizarea de informații neclare legate de proiecte.

Acesta este știința și putința guvernului de competenți și merituoși!

Unde sunt investițiile de zeci de miliarde de euro promise de președintele Iohannis și Guvernul Său?

În PNRR, interesul pentru mediul rural lipsește. Decidenți nu sunt capabili să înțeleagă că PNRR trebuie să fie un plan național, nu un plan urban și nici nu le pasă de primăriile rurale care au nevoie de sprijin pentru dezvoltarea de proiecte. Că mediul rural nu contează pentru Guvernul Dreptei Unite nu mai surprinde pe nimeni, PNL și USR+ au militat constant împotriva P.N.D.L., chiar dacă acesta aduce locuri de muncă și condiții mai bune de trai în zonele care nu pot face proiecte finanțate prin fonduri europene.

Pentru un plan plin de proiecte cu dedicație, de milioane de euro folosiți pentru consultanță și cursuri supraevaluate ale unor funcționari, românii trebuie să suporte costurile austerității!

Sărăcirea românilor, scăderea nivelului de trai precum și ieșitul din câmpul muncii „cu picioarele înainte”, sunt singurele certitudini ale planului de la care românii așteaptă dezvoltarea României, reducerea decalajelor, creșterea nivelului de trai, acces la educație și sănatate de calitate pentru toți, infrastructură, agricultură și firme românești performante.

Domnilor guvernanți, PNRR este despre viitorul românilor și al României.

NU transformați speranțele românilor în dezamăgiri, NU faceți din efectele acestui Plan o povară și mai mare pentru traiul de zi cu zi al populației!

 

Deputat P.S.D. Teleorman

Prof. Florin Piper-Savu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.