Social

De vorbă cu avocatul tău / BANI PENTRU VICTIMELE ACCIDENTELOR RUTIERE

Statisticile arată că în România se produc, în medie, 8600 accidente rutiere în fiecare an. Urmarea acestor accidente sunt pagubele materiale rezultate din avarierea mașinilor, dar cel mai grav este că sute de persoane suferă vătămări corporale, sau mai rău, rămân mutilate pe viață sau chiar decedează. Aceste drame se întâmplă zilnic pe șoselele noastre.

Puțini știu însă că legea RCA, Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, prevede că societățile de asigurări trebuie să plătească despăgubiri constând în daune materiale și morale victimelor accidentelor auto.

Cu alte cuvinte, orice persoană care a suferit o vătămare ca urmare a unui accident rutier, indiferent dacă era la volanul unei mașini, era pasager în mașină sau simplu pieton, trebuie să primească despăgubiri constând în bani de la societatea de asigurare la care avea polița RCA șoferul vinovat de producerea accidentului.

Despăgubirile trebuie să acopere toate cheltuielile pe care le face persoana vătămată pentru recuperarea sănătății dar și daune morale pentru suferința lui și a familiei, pentru traumele de natură psihologică, care sunt inerente unei astfel de situații.

Desigur că societățile de asigurări nu au niciun interes să plătească aceste despăgubiri sau dacă sunt nevoiți să o facă încearcă să plătească mai puțin. Pentru victima accidentului rutier este destul de dificil să ducă la capăt procedurile necesare pentru obținerea despăgubirilor, mai ales că acest lucru presupune costuri pe care mulți nu au posibilitatea să le susțină.

Procedura presupune, ca exemplu, obținerea unui certificat medico-legal, depunerea unei plângeri penale prealabile în dosarul de cercetare, întocmirea unui dosar cu toate documentele justificative, stabilirea tuturor elementelor ce pot susține suma cerută ca și despagubire, și aproape întotdeauna un proces cu firma de asigurări.

Astfel șansele ca persoana vătămată în urma accidentului să poată obține despagubirile prevăzute de lege sunt foarte mici aproape nule fără ajutorul unei firme specializate în obținerea de despăgubiri și în lupta cu asiguratorii. Este nevoie de o firmă care colaborează cu numeroși specialiști în domeniu pentru obținerea celor mai bune sume de bani pentru clienți.

Mai mult, și foarte important, pentru a veni în sprijinul persoanelor care nu își pot permite să achite costurile necesare, există cabinete de avocatură care colaborează cu firme specializate iar clientul nu trebuie să plătească nimic, costurile ocazionate cu toată procedura (consultanță, întocmirea dosarului, formularea cererii de despăgubire, reprezentare la politie, deschiderea procesului, executarea firmei de asigurare, etc.) vor fi acoperite la final, după obținerea despăgubirii din comisionul stabilit pentru fiecare caz în parte.

Cabinetul de avocat Daniela TEBEȘOI vine și în ajutorul persoanelor care nu au posibilități materiale și care pot beneficia efectiv de dreptul de a fi despăgubiți Este foarte important că victima accidentului nu trebuie să plătească nimic la început, deoarece, în acest fel, are șanse reale de a-și găsi dreptatea în mod legitim.

(Cabinet de avocat Daniela TEBEȘOI, Baroul București, tel. 0722.658.706, e-mail dana_tebesoi@yahoo.com)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.