Social

De sărbători, aproape 900 de teleormăneni, adulţi şi copii, au ajuns la spital

Încă suntem în plin sezon de sărbătoare. Până la începutul anului 2013, mesele românilor vor fi pline de bucate tradiţionale, de prăjituri şi vin. De asemenea, cabanele staţiunilor montane sunt pline de turiştii iubitori de sporturi de iarnă. Mulţi dintre ei aglomerează pârtiile de schi, pe care le părăsesc doar seara târziu. Este o perioadă a distracţiei, dar şi a excesului.

Tocmai excesele au făcut ca, în fiecare an, Serviciul de Ambulanţă Teleorman să înregistreze, în perioada 21-27 decembrie, aproape 900 de apeluri de la teleormănenii care au solicitat intervenţia unui medic.
Din totalul celor 858 de solicitări, multe au fost urgenţe cauzate de excesele alimentare.Vârful urgenţelor l-au constituit durerile abdominale sau de spate, peste 115, afecţiunile respiratorii, dispnee şi sincope (circa 100 de cazuri), dar şi afecţiunile cardio-vasculare, HTA peste 60 de cazuri, accidente vasculare cerebrale, peste 55 de cazuri, şi cazurile de copii bolnavi, aproape 60 fiind trasportaţi de ambulanţă la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale de urgenţă.

Băuturile alcoolice, cu mâncarea grea de porc, sunt combinaţia “letală” pentru unii, iar dacă unii nu ajung la spital din cauza lor, numărul beţivilor fiind destul de mic în rândul solicitărilor la Ambulanţă, 17 persoane necesitând ajutor medical din cauza alcoolului; însă excesele au făcut victime colaterale, numărul agresaţilor ajungând la 50 în zilele de sărbătoare. În creştere a fost şi numărul tentativelor de suicid, 21 de persoane încercând să se sinucidă de sărbători.

Medicii din cadrul Ministerului Sănătăţii le transmit românilor câteva recomandări de alimentaţie şi le dau câteva sfaturi utile pentru a nu suferi de frig. În ceea ce priveşte mâncarea, medicii spun că preparatele din carne de porc, prăjite, trebuie consumate prin moderaţie. De asemenea, carnea trebuie cumpărată doar din locuri autorizate.

Cei care petrec foarte mult timp în aer liber trebuie să mai intre din când în când în cabane, la căldură. Atenţie şi la consumul de lichide. Băuturile alcoolice combinate cu mâncarea grea de porc sau cu efortul fizic nu fac deloc bine, spun medicii. Schiorii pot face pauze şi trebuie să consume băuturi calde, dar în niciun caz cu alcool. Astfel, având în vedere preocuparea MS pentru menţinerea unei bune stări de sănătate a populaţiei, în această perioadă sunt recomandate consumul moderat de alimente tradiţionale pe bază de carne de porc, mai ales a celor cu conţinut ridicat de grăsimi şi preparate termic, prin prăjire; carnea şi preparatele din carne de porc trebuie achiziţionate de la comercianţi autorizaţi care pot certifica controlul sanitar-veterinar al produselor; alimentaţia trebuie să fie diversificată şi să cuprindă cereale, legume, fructe şi produse lactate; se recomandă, de asemenea, evitarea consumului excesiv de alcool.

În ceea ce priveşte expunerea la frig, în special a persoanelor care vor participa la evenimentele organizate în aer liber, se recomandă folosirea mijloacelor de protecţie adecvate, căciuli, mănuşi, fulare, îmbrăcăminte corespunzătoare. De asemenea, este bine ca aceste persoane să se deplaseze, periodic, în locuri încălzite. Hidratarea trebuie făcută cu lichide calde, fără conţinut de alcool. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.