Eveniment

De Mărțișor, pompierii teleormăneni s-au luptat cu nouă incendii

În cursul zilei de vineri, 1 martie, pompierii militari teleormăneni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a nouă incendii, dintre care două izbucnite la locuințele unor cetățeni și șapte la vegetația uscată, care însă puteau pune în pericol bunurile materiale ale oamenilor sau viața participanților la trafic pe drumurile publice din apropiere.

Din fericire, salvatorii de la ISU “A.D. Ghica” au reușit să reducă pagubele și să stingă incendiile în limitele găsite, fără a fi înregistrate victime omenești. Evenimentele, care au avut loc pe raza localităților Ciolpani, Spătărei, Videle, Guruieni, Lunca, Olteanca, Merenii de Sus, Frăsinet și Blejești, au avut în majoritatea lor, cu excepția incendiilor de locuințe, o cauză probabilă comună, și anume „focul deschis în spații deschise”.

Pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, pompierii recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive privind folosirea focului deschis: desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri; arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

De asemenea, potrivit Hotărârii Guvernului României nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condițiilor legale și, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.