Economie

De luni se pot depune cererile pentru sprijinul acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate

cota-lapteDin data de 10 iunie şi până pe data de 15 iulie 2013, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, se depun cererile de plată aferente anului 2013 în cadrul “Schemei de ajutor specific acordat producătorilor de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate”, finanţată din Fondul European de Garantare Agricolă.

De acest sprijin comunitar pot beneficia crescătorii de vaci de lapte, bivoliţe de lapte sau de taurine din rase de carne sau metişii cu rase de carne.

Solicitanţii trebuie să depună o cerere per beneficiar pentru toate exploataţiile deţinute (cu cod de exploataţie înregistrat în RNE al ANSVSA), la centrul judeţean APIA pe a cărui raza teritorială se află exploataţia cu cel mai mare număr de animale.

Pentru a beneficia de acest sprijin producătorii de lapte şi de carne de vită trebuie să îndeplinească atât condiţiile de acordare generale, cât şi condiţiile de acordare specifice fiecărei categorii de animale, respectiv  vacile de lapte, bivoliţe de lapte sau taurine din rase de carne. Ajutorul specific pentru taurine din rase de carne se acordă o singură dată pentru categoria de vârstă a animalului, pentru tineretul mascul şi/sau femel care are vârsta de maximum 25 de luni la data ieşirii din exploataţie cuprinsă în perioada 01 august a anului calendaristic precedent – 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul specific, respectiv maxim 25 de luni la data de 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul specific, pentru tineretul existent în exploataţie, anual, pentru vaci din rase de carne şi pentru vaci metise cu rase de carne sau o singură dată în viaţă, pentru taurii din rase de carne din specia taurine.  De precizat că APIA pune la dispoziţia beneficiarilor cereri pretipărite cu efectivul de animale pentru fiecare categorie înscris în RNE, iar pentru a fi depusă cerearea trebuie însoţită de o serie de documente. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.