Social

De luni, intră în vigoare coplata. Pentru SJU Alexandria, suma colectată va fi ca şi inexistentă, a declarat managerul spitalului, Valentin Filip

Valentin Filip1Pacienţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria vor plăti la externare o taxă, coplata, care, potrivit managerului spitalului, Valentin Filip, până joi, nu se stabilise încă, dar care va fi introdusă întocmai cu legislaţia în vigoare. Coplata este de 5 lei, cea mai mică sumă prevazută de legea coplăţii, iar cea mai mare valoare este de 10 lei, iar banii, după ce se va stabili cât se va plăti şi cum se vor încasa taxele, ori pe secţii, ori la casierie, vor fi utilizaţi pentru oarece achiziţii, deoarece nu poate fi vorba de vreo sumă mare.

Este posibil ca banii să fie folosiţi pentru cumpărarea câtorva medicamente, poate pentru achiziţionarea materialelor de protecţie a vizitatorilor, papuci de unică folosinţă, pelerine, dezinfectant şi alte materiale utilizabile în acelaşi scop, însă astea sunt doar presupuneri, pentru că, deocamdată, taxa nu a fost stabilită. Poate în cursul zilei de vineri, 29 martie, când se întruneşte, după cum preciza joi managerul spitalului, Consiliul de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alexandria, se va hotărî suma pe care pacienţii trebuie să o plătească la externare, începând cu 1 aprilie, dată la care va intra în vigoare legislaţia privind coplata.

Oricum, că va fi de 5 lei sau 10 lei, pentru SJU Alexandria, spunea Valentin Filip, această taxă este ca şi inexistentă, deoarece la spital peste 90% dintre pacienţi reprezintă urgenţe, deci nu plătesc nimic. “Nu are nici o efcicienţă, poate singura eficienţă pe care s-ar putea să o aibă este aceea de dezaglomerare a spitalului şi poate pacienţii se vor prezenta înainte la medicul de familie şi nu vor mai veni direct la spital. Altfel, pe mine nu mă ajută cu nimic. Eu am arierate de milioane de lei noi şi, dacă facem un calcul, că de la SJU Alexandria, se externează anual 30.000 de bolnavi pe an, dintre care doar 10% cronici, adică 3.000 care vor plăti taxa, înmulţit cu, să zicem, maximul, 10 lei, avem 30.000 lei pe an, maxim”, a declarat Valentin Filip. “Cu aceşti bani probabil, vom cumpăra ceva medicamente sau ce mai este nevoie, dezinfectat sau vom vedea, mai întâi trebuie să stabilim valoarea coplăţii şi modul prin care va fi colectată”, a completat managerul Filip.
Pacienţii vor plăti la externare, indiferent de serviciile medicale de care au beneficiat, coplata prevăzută de lege, care potrivit Contractului-Cadru pe 2013-2014, va fi introdusă doar pentru internări continue, va fi plătită la externare şi va avea o valoare cuprinsă între 5 şi 10 lei. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.