Economie

De luni, 1 iulie, salariul minim va creşte la 800 lei

Începând cu 1 iulie 2013, salariul minim pe economie va creşte, pentru a doua oară în acest an, şi va ajunge la 800 de lei. Acest lucru înseamnă că toţi angajatorii care au salariaţi plătiţi cu minimul pe economie trebuie ca, de luna viitoare, să le mărească leafa. Plata acestor salarii nu este singura grijă a patronilor, asta pentru că dacă nu le vor respecta se pot alege cu amenzi.

Majorarea salariului minim pe economie la 800 de lei este prevăzută în HG 23/2013, potrivit căreia creşterea salarială este prevăzută în în două etape, de la 700 la 750 de lei din data de din 1 februarie, deja pusă în practică, şi de la 1 iulie 2013, când salariul minim va creşte de la 750 la 800 de lei.

Potrivit Inspectoratului de Muncă Teleorman, în conformitate cu prevederile  HG nr. 23/2013 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 1 iulie salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte la 800 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2013, reprezentand 4,74 lei/oră.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. În cazul în care angajatorii stabilesc salarii mai mici decât cel minim pe economie, spune directorul ITM Teleorman, Emil Ciobanu, aceştia riscă amenzi de la 1.000 la 2.000 lei. Acesta a mai precizat că aplicarea sancţiunilor şi constatarea contravenţiei se face de către personalul Inspectoratului Teritorial de Muncă. De precizat că, pe lângă majorarea salariilor angajaţilor care sunt remuneraţi cu minim pe economie de la 750 lei la 800 lei, angajatorii au obligaţia de a raporta în Registrul de Evidenţă a Salariaţior această creştere salarială. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.