Economie

De la sfârşitul lunii august, nicio casă nu mai poate fi construită fără angajarea unui diriginte de şantier

constructiiÎncepând cu luna septembrie, toate persoanele care vor să-şi construiască locuinţe, inclusiv la ţară, vor fi nevoite să angajeze un diriginte de şantier care să verifice calitatea lucrărilor, se arată într-un act normativ ce va intra în vigoare la sfârşitul acestei luni.

În prezent, potrivit Legii nr. 10/1995, persoanele care vor să construiască locuinţe sau să le modifice, modernizeze, repare ori consolideze trebuie să aibă proiecte tehnice verificate şi să angajeze un diriginte de şantier pentru controlarea lucrărilor. Totodată, actul normativ prevede că, în mediul rural şi în satele ce aparţin oraşelor, sunt exceptate de aceste reguli locuinţele cu parter şi parter plus un etaj, precum şi anexele gospodăreşi.

Această excepţie va fi eliminată potrivit Legii nr. 177/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii, publicate în Monitorul Oficial, pe data de 2 iulie şi care se va aplica efectiv după 60 de zile de la publicare, respectiv din 31 august.

Potrivit noii reglementări, şi cei care construiesc case la ţară sau care fac lucrări de intervenţie la locuinţele existente vor fi obligaţi să angajeze diriginţi de şantier autorizaţi, chiar dacă clădirea va avea doar parter sau parter cu un etaj. În plus, de verificarea calităţii lucrărilor se vor ocupa şi responsabilii tehnici cu execuţia autorizaţi, care vor fi angajaţi de către persoanele ce vor executa efectiv lucrările.

„Verificarea calităţii lucrărilor executate pentru realizarea construcţiilor şi a intervenţiilor la construcţiile existente, pentru care se emit (…) autorizaţii de construire sau de desfiinţare, este obligatorie şi se efectuează de către investitori prin diriginţi de şantier autorizaţi, angajaţi ai investitorilor şi prin responsabili tehnici cu execuţia autorizaţi, angajaţi ai executanţilor”, se precizează în actul normativ care urmează să se aplice de la sfârşitul lunii august.

Persoanele care nu vor angaja un diriginte de şantier pentru a verifica execuţia lucrărilor vor fi amendate cu sume cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.