Politic

Dănuț Cuclea, primarul municipiului Turnu Măgurele: “Am rămas uimit când am văzut câți bani au primit comunele prin Programul “Anghel Saligny”. Nouă ni s-a transmis să ne încadrăm în 10 milioane de lei”

Săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării a publicat lista obiectivelor de investiții în rețeaua de apă, canalizare și drumuri, finanțate de la bugetul de stat, prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”, județul Teleorman obținând finanțare pentru nu mai puțin de 114 proiecte.

Elementul-surpriză din lista respectivă a fost discrepanța dintre sumele considerabile care au fost repartizate către primăriile de comune (și nu puține) și ceea ce au primit municipiile Turnu Măgurele și Roșiori de Vede, precum și orașul Videle. Astfel, dacă unele dintre comunele teleormănene au depus și au primit aprobare pentru obiective de investiții în valoare de 40 milioane lei, municipiul Turnu Măgurele are alocată pentru trei proiecte suma de 9.917.094,78 lei.

Referitor la aceste aspecte, primarul municipiului Turnu Măgurele, Dănuț Cuclea, a declarat că a fost luat total prin surprindere în momentul în care a văzut proiectele aprobate la nivelul județului Teleorman și, mai ales, sumele pe care le-au obținut primăriile de comune. “În urmă cu un an, în luna septembrie 2021, când au fost aprobate Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 95/2021 pentru aprobarea Programului Național de Investiții “Anghel Saligny”, noi aveam, la nivelul municipiului Turnu Măgurele, pregătite proiecte pentru reabilitarea a 29 de străzi, în valoare de aproximativ 50 milioane lei. Însă, în urma discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării, ni s-a transmis că trebuie să ținem cont de Ordinul nr. 1333, care prevede că municipiile de județ trebuie să se încadreze în limita a 10 milioane de lei. Ca atare, am depus la minister aceste trei proiecte de reabilitare a străzilor din municipiu și a căror valoare însumată nu depășește 10 milioane de lei.

Acum, când am văzut lista proiectelor aprobate, am rămas uimit de câți bani au primit unele comune din județ – 30 sau chiar 40 milioane de lei. Nu îmi pot explica ce s-a întâmplat, împărțirea s-a făcut la Ministerul Dezvoltării. Noi nu am făcut decât să respectăm ceea ce ni s-a transmis – respectiv, să nu depășim 10 milioane de lei”, a declarat primarul Dănuț Cuclea.

Ordinul 1333 privind Normele metodologice privitoare la Programul “Anghel Saligny” prevede că: “Pentru a evita creșterea disparităților și pentru a asigura coeziunea teritorială, fiecare unitate administrativ-teritorială va avea prealocată finanțare minimă pentru cel puțin un proiect eligibil, în limita următoarelor sume pentru fiecare categorie de unitate administrativ-teritorială, respectiv subdiviziune a unităților administrativ-teritoriale: a) comune: 4 milioane lei, cu TVA; (…) municipii, altele decât reședințele de județ: 10 milioane lei, cu TVA (…)”.

Se pare însă că celor de la Turnu Măgurele le-a scăpat un aspect esențial din cuprinsul articolului de lege, și anume faptul că fiecare UAT “va avea prealocată finanțare MINIMĂ pentru CEL PUȚIN UN PROIECT ELIGIBIL”. Dacă primăriile de comune au înțeles că această formulare nu este una limitativă, ba dimpotrivă, și au depus proiecte a căror valoare este chiar și de 10 ori mai mare decât cea minimă, la Turnu Măgurele, probabil că ceea ce li s-a transmis pe alte căi a avut greutate mai mare, astfel că 10 milioane li s-a spus, de 10 milioane au depus.

One Comment

  1. La ce „destepti” conduc si „lucreaza” in primarie la ce va asteptati !? Faceti un „inventar” incepand cu primarul, viceprimarul, „sefuletii”, functionarii si continuati apoi cu „consilierii”…Doar ii cunoasteti, multi aau fost colegii vostri…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.