Politic

Dănuț Cristescu, senator PSD de Teleorman: “Nu vom ceda și vom susține toate măsurile sociale din programul nostru de guvernare”

– Cum vi se pare, domnule senator, după mai bine de o lună, că funcționează Guvernul în noua formulă PSD – PNL – UDMR?

– Pentru început, cu mici excepții, cred că bine, chiar dacă mai sunt multe probleme de rezolvat. În ce ne privește, pe noi, PSD-ul, ne susținem programul propriu axat în principal pe măsurile sociale, începând de la creșterea pensiilor până la alocația copiilor și a celorlate forme de ajutor social, dar și unele măsuri de conjunctură, așa cum se întâmplă în momentul de față, când populația se confruntă cu plata unor facturi imense la energie electrică și gazele naturale pentru încălzirea locuințelor, unde prețurile au atins un nivel greu sau chiar imposibil de suportat de peste jumătate din populația, cei mai afectați fiind pensionarii. Sigur sunt urmările faptului că nu au fost adoptate la timp măsurile necesare de Guvernul condus de Florin Cîțu, care a ignorat situația creată pentru care trebuiau adoptate măsuri imediate de plafonare a prețurilor și subvenționarea consumului de energie și gaze naturale. Am susținut și vom susține și alte măsuri pe care le-am propus și le vom propune pentru îmbunătățirea condițiilor de trai ale românilor. Sigur, nu pot fi toate odată acceptate de o parte sau alta, dar este bine că sunt discutate și, într-o ordine a importanței, au fost aprobate prin hotărâri sau ordonanțe de urgență.

– Zilele trecute, PSD a anunțat că vrea să schimbe unele prevederi din legea plafonării și subvenționării prețului la gaze și electricitate. Despre ce este vorba ?

– Este vorba despre faptul că, în ceea ce ne privește, am votat și am susținut ca atât plafonarea, cât și subvețiile să fie pe cât posibil mai mari, pentru a ușura plata facturilor Din păcate, guvernul trecut, respectiv fostul prim-ministru, i-a sfidat pe pensionari și, cu un cinism cras față de peste 5 milioane de oameni, i-a pus în situația să plătească gazele și electricitatea la niște sume extrem de mari și, astfel, să nu mai poată, cu pensiile pe care le au, să își asigure traiul de pe o zi pe alta, mulți dintre ei fiind acum chiar într-o săracie cruntă. În acest context, PSD-ul a propus revizuirea legii plafonării prețurilor energiei și gazelor, astfel încât să schimbăm actualele prețuri stabilite inițial și să modificăm nivelul de la care să pornească taxarea consumului, pentru a ajunge la plata unor tarife decente atât la gaze, cât și la  electricitate.

– Domnule senator, de la 1 ianuarie au intrat în vigoare mai multe măsuri sociale propuse de PSD și adoptate de actualul Guvern. Care sunt cele mai importante?

– Aș vrea să precizez că oamenii trebuie să știe că, dacă PSD nu ar fi intrat la guvernare, aceste măsuri n-ar fi existat astăzi. Era nevoie de astfel de măsuri, chiar dacă unii nu le-au dorit, PSD și le-a asumat, le-a susținut și le-a făcut posibile tocmai pentru că este o perioadă critică.

– Creșterea alocațiilor pentru copii, vor beneficia 3,6 milioane de copii: 600 de lei pentru copii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 18 ani, în cazul copiilor cu handicap; 243 lei pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani și 18 ani.

– Creșterea pensiei minime de la 800 la 1000 lei, vor beneficia 1,3 milioane de pensionari.

– Creșterea punctului de pensie cu 10%, vor beneficia 3,7 milioane de pensionari.

– Sprijin pentru pensionarii cu pensii mici, pentru a face față creșterilor de prețuri, concret, toți pensionarii care după majorarea punctului de pensie cu 10% vor avea pensie sub 1600 lei, vor primi un ajutor suplimentar care le va asigura în ianuarie 2022 un venit de 2200 lei, vor beneficia 2,5 milioane de pensionari.

– Acordarea unei indemnizații suplimentare, a 13-a, în ianuarie, pentru persoanele cu dizabilități, indiferent de veniturile acestora, astfel: – 350 lei pentru persoana cu handicap grav; – 265 de lei pentru persoana cu handicap accentuat; – 60 de lei pentru persoana cu handicap mediu.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.