Politic

Dănuț Cristescu, senator de Teleorman: “PSD are un program bine conturat pentru a elimina măsurile de austeritate pe care le-a luat actualul guvern”

– Domnule senator Cristescu, cum ați caracteriza sesiunea recent încheiată a Parlamentului României?

– A fost una zbucimată de o parte și alta cum, de altfel, sunt sigur că tot așa va fi și următoarea. Senatorii coaliției PNL – USR au fost total în afara oricărui dialog și toate discuțiile s-au desfășurat pe un ton critic din partea noastră și de lăudăroșenie  din partea colegilor de la putere. Noi am făcut tot ceea ce am putut, respectiv am scos în relief pentru populația țării ceea ce urmează să suporte în perioada următoare, începând de la tăierea salariilor, reducerea drastică a numărului de angajați, atât din sectorul bugetar, cât și din cel economic, plafonarea pensiilor, tăierea alocațiilor copiilor, creșterea insuportabilă a prețurilor la toate categoriile de produse , o criză din care nu se știe când și cum vom ieși.Toate măsurile inițiate de actualul guvern și legitimate de majoritatea parlamentară PNL, USR-PLUS și UDMR sunt departe de  ceea ce vrea nu numai electoratul nostru, al PSD, dar și electoratul lor așa-zis de dreapta, nu sunt adecvate situației României din momentul de față și în loc să ducă la o dezvoltare a țării vor adânci și mai mult dependența nostră de capitalul străin, de împrumuturile care nu se mai termină și care au devenit deja cele mai mari din istoria țării.

– Ați încercat să opriți toată această stare de fapt din politica guvernamentală printr-o moțiune de cenzură. N-a trecut însă pentru că parlamentarii PNL, USR- PLUS și UDMR nu au fost lăsați să voteze.

– Da, așa este, dacă parlamentarii din arcul majoritar erau lăsați să voteze, cred că alta era situația acum. Numai că le-a fost teamă celor din conducerea PNL, cât și USR și UDMR că parlamentarii lor ar putea să voteze alături de PSD și, astfel, moțiunea de cenzură să treacă.Vă dați seama ce ar fi însemnat așa ceva?…

– Domnule senator, alocațiile copiilor n-au crescut, așa cum era prevăzut în legea promulgată chiar de președintele Johannis. De ce credeți că tocmai de la copii s-au luat bani pentru așa-zisa redresare economică?

– Pentru că actualii guvernanți nu se gândesc la viitorul nostru al românilor, ci la cele două miliarde de lei pe care, vezi, Doamne, să le ducă la investiții, adică la firmele de casă ale celor trei partide politice de la putere, PNL, USR – PLUS și UDMR. Este un cinism fără margini față de copiii României. Aș vrea să mai spun că noi am discutat la PSD și am atras atenția că în Parlament este deja în dezbatere o OUG pe tema alocațiilor pentru copii inițiată de PSD și, ca urmare, este neconstituțională o altă Ordonanță, respectiv cea pe care vrea să o dea actualul guvern. În proiectul de lege inițiat de PSD, noi propunem creșterea alocațiilor cu 22 la sută, deduceri pentru salariații cu copii și tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta până la 6 ani la învățământul preșcolar. De asemenea, am propus încă de anul trecut, înainte de alegeri, un program național de stimulare a natalității, prin acordarea unor ajutoare substanțiale pentru creșterea copiilor până la 6 ani, după această vârstă urmând să intre în alte programe. Dacă nu facem un program de perspectivă în acest sens vom avea probleme deosebite cu ceea ce înseamnă poporul român.

– Domnule senator, de la 1 iulie a intrat în vigoare noul contract cadru dintre CNAS și furnizorii de servicii medicale, sub forma așa-zisei coplăți.Ce înseamnă, de fapt, această măsură?

– Este o modalitate prin care sume mari de bani vor fi transferate de la spitalele de stat către clinicile și spitalele private în detrimentul cetățenilor cu venituri mici care nu-și permit coplata. Este un atac dur și cinic la adresa sănătății întregii populații. Când vom reveni la guvernare, vom anula toate aceste acte normative prin care actualul guvern PNL – USR-PLUS și UDMR destructurează sistemul public de sănătate, așa cum, de altfel, în guvernarea trecută a PSD am redeschis spitalele închise de PDL, partid care se regăsește acum în PNL. Sunt multe măsuri pe care Guvernul Cîțu le ia fără să țină seama de situația reală din țară și mai ale de starea  precară si de săracie în care este populația majoritară. Eu voi continua să discut cu oamenii din județul nostru și-i voi asigura, ca de fiecare dată, că PSD-ul are un program prin care poate îndrepta toată această situație în care este populația țării. Avem un program bine conturat astfel încât să creștem salariile, pensiile, alocațiile, să avem condiții de sănătate accesibile tuturor cetățenilor indiferent de veniturile  pe care le au, să avem un trai mai bun, comparabil cu cel din celelalte țări ale Uniunii Europene.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.