Politic

Curtea Constituţională a decis: Primarii condamnaţi cu suspendare îşi pierd mandatul

Judecătorii CCR au decis miercuri, 6 iulie, că primarii condamnaţi definitiv la închisoare cu suspendare îşi pierd mandatul, Curtea Constituţională admiţând astfel o contestaţie făcută de preşedintele Klaus Iohannis pe statutul aleşilor locali, după ce Parlamentul votase o prevedere ce îi menţinea în funcţie pe edilii condamnaţi cu suspendare.

Demersul preşedintelui Iohannis a fost iniţiat încă de pe 15 ianuarie, când a retrimis Parlamentului, spre reexaminare, actul normativ ce modifica Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, motivând că, în forma transmisă spre promulgare, legea „ar putea afecta lupta împotriva corupţiei, precum şi eficienţa cadrului legislativ în materie de integritate”.

Senatul a decis însă să respingă cererea de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis privind Statutul aleşilor locali cu 82 de voturi „pentru”, 2 abţineri şi 27 de voturi „împotrivă”, menţinând astfel varianta iniţială.

Preşedintele nu a promulgat legea adoptată în Parlament, ci a contestat-o la Curtea Constituţională, ultima modalitate de atac pe care o mai avea la îndemână.

În ceea ce priveşte judeţul Teleorman, sub incidenţa deciziei Curţii Constituţionale intră primarul de la Olteni, Emilian Mărcuşanu, primarii din legislatura trecută, care au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare, nu au mai candidat pentru noi mandate la alegerile locale de pe 5 iunie. (Violeta Mocanu)

One Comment

  1. Mi se pare normal, ca si parlamentarii care au fost condamnati definitiv cu suspendare ,sa-si piarda mandatul.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.