Într-un judeţ cu o populaţie îmbătrânită, mai ales în zonele rurale, cum este Teleorman, nevoile bătrânilor sunt numeroase. În acest sens, influenţat probabil de faptul că are în localitate un camin de bătrâni, primarul Comunei Talpa, Benone Rababoc, a militat pentru organizarea unor cursuri de calificare profesionala specifice, menite să aducă o îmbunătăţire a situaţiei cu care se confruntă cele mai multe dintre localităţile teleormănene.
Astfel, două cursuri de calificare profesională în îngrijirea bătrânilor şi copiilor s-au derulat la Talpa, la încheierea acestora cele trei grupe de cursanţi de la Talpa, Măgura şi Tătărăştii de Jos primind diplome de calificare recunoscute în toate statele membre UE.
La conferinţă de încheiere a cursurilor au participat managerul de proiect Alexandru Lapuşan, responsabilul cu activităţile transnaţionale, George Enescu, primarul comunei Talpa, Benone Rababoc, primarul comunei Călineşti, Gabriel Haită, precum şi primarul Comunei Tătărăştii de Jos, Marian Pătraşcu.
„Proiecte ca acestea s-au derulat în foarte puţine cazuri la ţară şi eu mă bucur că am reuşit, în sfarşit, să fac posibil acest lucru la Talpa. Am demonstrat astfel că nu le-au fost vândute iluzii celor care au urmat cursurile, că ceea ce li s-a promis s-a şi realizat şi, consider eu, am reuşit să atingem trei obiective. În primul rând, situaţia financiară a cursanţilor a suferit o ameliorare, cursurile fiind remunerate. Mai apoi, oamenii care au frecventat cursurile, în special femeile, au o viaţa cotidiană, iar venind la cursurile de calificare au ieşit cumva din monotonie. Iar cel mai important obiectiv atins este calificarea profesională, mai ales în contextul în care aceste cursuri de îngrijire a bolnavilor sunt esenţiale pentru o comună ca Talpa, care are o populaţie îmbătrânită”, a spus Benone Rababoc.
Proiectul „Acţiuni Strategice Pentru Dezvoltare Strategică”, desfăşurat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, finanţat de Fondul Social European, este o aplicaţie a strategiei Uniunii Europene de integrare profesională şi îmbunătăţire durabilă a nivelului de trai a persoanelor defavorizate.
Obiectivul general al proiectului se aliniază contextului generat de nevoile pieţei muncii din România, vizează facilitarea integrării ocupaţionale, deschizând grupului ţintă participant perspectiva unui loc de muncă durabil, capabil să îi asigure un venit decent.
Fiecare dintre cursurile selectate din cadrul priectului au constat în module teoretice şi practice, iar pentru facilitarea angajării, grupul ţintă beneficiază de consiliere profesională şi mediere pe piaţa muncii, inclusiv patru burse de locuri de muncă.
Cel de-al doilea proiect, respectiv Proiectul „Investiţie în resurse umane, mai multe şanse de ocupare- INVEST”, desfăşurat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, are ca obiectiv general facilitarea integrării ocupaţionale prin efectuarea de cursuri de calificare ca îngrijitori de bolnavi şi bătrâni la domiciliu, baby-sitter şi barman. De asemenea, cursurile de calificare pot fi completate cu cele de competenţe informatice, pentru dezvoltarea abilităţilor de lucru cu computerul, precum şi cu cele de competenţe antreprenoriale, indispensabile înfiinţării şi conducerii propriei afaceri. (Violeta Mocanu)