Social

Cupoanele pentru ajutoare alimentare de la UE, scoase la vânzare de aşa-zişii nevoiaşi

alimenteMonica DUMITRESCU

Vânzarea alimentelor pe care persoanele cu venituri mici le primesc gratuit de la Uniunea Europeană a devenit o practică în Teleorman. Unii dintre beneficiari încearcă să facă rost de bani, vânzând alimentele la preţuri mai mici comparativ cu valoarea lor pe piaţă. Amatori de chilipiruri sunt destui, astfel că anul trecut fenomenul a luat amploare în cartierele mărginaşe din Alexandria, dar şi în mai multe comune din Teleorman. Uleiul, orezul, făina, mălaiul şi alte produse alimentare oferite în cantităţi generoase persoanelor cu venituri mici nu au mai ajuns pe masa copiilor acestora, ci au fost transformate în bani de cele mai multe ori folosiţi pentru satisfacerea viciilor părinţilor. Cea mai mare parte din banii astfel obţinuţi au fost cheltuiţi pe băutură şi ţigări.

Începând din acest an, ajutoarele alimentare acordate de Uniunea Europeană se vor distribui persoanelor cu venituri reduse pe baza unor cupoane care au ajuns la beneficiari prin poştă. Tichetele, fără valoare financiară, sunt inscripţionate cu numele persoanei beneficiare, CNP, componenţa coşului alimentar şi data de valabilitate.

Unii dintre alexăndrenii care au primit deja aceste cupoane nu mai au răbdare să ridice alimentele şi încearcă să le valorifice încă de pe acum. Deşi valoarea alimentelor acordate gratuit de Uniunea Europeană pe un astfel de cupon 128 de lei, cei care doresc să le vândă se mulţumesc cu 50 de lei. Faptul că tichetele sunt nominale, iar la ridicarea alimentelor este nevoie şi de buletinul sau cartea de identitate a persoanei titulare nu reprezintă, se pare, un impediment. Vânzătorii de tichete au soluţia, se oferă să-i însoţească pe cei care cumpără tichetele la punctul de ridicare a ajutoarelor.

Vânzarea tichetelor se pare însă că nu merge la fel de bine ca şi cea a alimentelor. Clienţii sunt suspicioşi, mulţi dintre ei neştiind ce reprezintă aceste cupoane, şi nu se lasă aşa de uşor convinşi. Chiar dacă vânzătorii de tichete vin cu oferte tentante, fiind dispuşi să mai lase din preţ, cumpărătorii preferă să mai aştepte şi să cumpere direct produsele.

Alimentele vor putea fi ridicate după 16 noiembrie de la centrele desemnate de primării. Faţă de anul trecut, pachetele vor conţine cantităţi mai mici de făină şi mălai, dar mai multe conserve de carne, ulei, zahăr şi paste făinoase. Nu se vor mai acorda roşii în bulion, miere şi zacuscă. Au dreptul la ajutoare europene cei care au venit minim garantat, persoanele cu handicap, pensionarii şi şomerii cu venituri sub 400 de lei pe lună. La nivel naţional, peste trei milioane de persoane cu venituri mici vor primi alimentele gratuite, cu circa 700.000 de persoane mai mult comparativ cu anul trecut, după ce pe lista beneficiarilor au fost introduse şi persoanele care primesc alocaţii pentru sprijinirea familiei.

În Alexandria, numărul persoanelor care au primit anul trecut ajutoare alimentare de la Uniunea Europeană a fost de aproximativ 4000, numărul beneficiarilor la nivel judeţean fiind de aproximativ 65 de mii de persoane.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.