Sport

Cupa Teleormanul și două amintiri frumoase

Promiteam acum ceva vreme că vă vom aduce în atenție un episod interesant, din spumoasa istorie a sportului teleormănean, în care a fost implicat celebrul tenisman Ilie Năstase.

Conjuncția fostului mare jucător cu județul Teleorman este una foarte interesantă și se leagă de un simbol sportiv al nostru, Cupa Teleormanul la fotbal. Competiția care în 2017 împlinește frumoasa vârstă de 45 de ani, fiind cea mai longevivă din țară, de asemenea amploare, a fost câștigată, în anul 1984, de Unirea Băbăița, formație care mai triumfase și în 1979, respectiv 1980. Conform regulamentului de la data respectivă, trofeul transmisibil ar fi rămas definitiv în vitrina echipei care îl cucerea de trei ori. Așa s-a făcut că Unirea Băbăița a pus organele județene în încurcătură, la momentul de care facem vorbire trofeele sportive neputând fi procurate atât de ușor, precum în zilele noastre.

Cel care se preocupa de sportul teleormănean pe atunci, regretatul Haralambie Bică Ionescu, a plecat la București să rezolve problema pentru ediția 1985. Aflând de amploarea și popularitatea Cupei Teleormanul, Ilie Năstase i-a înmânat lui Ionescu un trofeu din cele câștigate de el, în prodigioasa-i carieră, cupa respectivă fiind apoi pusă în joc.

Trei ani mai târziu, Victoria Lunca punea organizatorii în fața aceleiași probleme, echipa de pe Valea Oltului fiind prima și singura care a reușit performanța de a obține trei trofee consecutiv, în anii 1985, 1986 și 1987. Și-o mai aduce aminte cineva pe unde este acel trofeu câștigat cine știe unde de Ilie Năstase, dar care a poposit la Lunca?

Tot din sacul cu amintiri al Cupei Teleormanul, să mai spunem că în anul 1973, la ediția inaugurală, desfășurată pe Stadionul ”ROVA” din Roșiori, a asistat generalul Marin Dragnea, care îndeplinea funcția de președinte al Comitetului Național pentru Educație Fizică și Sport. Ofițerul era originar din Siliștea Gumești și, nemulțumit de modul cum arată arena roșioreană, a dispus imediat alocarea de fonduri pentru construcția unei tribune moderne. Așa a apărut tribuna a II-a a Stadionului Municipal din Roșiori, cea dinspre intrarea principală, anul de construcție fiind 1974. Tot din acest motiv, turneul final al Cupei Teleormanul, ediția a II-a, a fost organizat iarăși la Roșiorii de Vede, cu toate că atunci competiția se numea Festivalul Sportului Sătesc de Masă. (Cristi Frisk)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.