Politic

Cum se vor împărţi mandatele la parlamentare?

Pe 11 decembrie, teleormănenii vor trece, din nou, pe la cabinele de vot pentru a-şi desemna deputaţii şi senatorii care-i vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani. Alegerile legislative din 2016 vor fi diferite însă faţă de cele din 2012, în contextul în care se revine la votul pe listă şi se renunţă la sistemul de vot uninominal folosit în ultimele două alegeri legislative.

De asemenea, începând cu legislatura 2016 – 2020, norma de reprezentare este de câte un deputat la fiecare 73.000 locuitori şi un senator la fiecare 168.000 locuitori, Parlamentul ajungând astfel la un număr de 308 deputaţi şi 134 senatori. Judeţului Teleorman îi revin astfel cinci mandate de deputat şi două de senator, faţă de opt mandate de deputat şi patru de senator cât are în actuala legislatură.

În acest sens, dincolo de candidaţii care se vor regăsi pe listele cu care partidele vor veni în faţa electoratului, cum îşi vor împărţi formaţiunile politice cele şapte mandate de parlamentar pare să fie necunoscuta alegerilor.

Desigur, rezultatele de la alegerile locale din iunie pot contura, în linii mari, modul în care va arăta scrutinul pentru parlamentare. La fel de adevărat este şi faptul că, deşi alegerile parlamentare din acest an se va desfăşura pe liste şi nu pe colegii uninominale, aşa cum s-a întâmplat în 2008 şi în 2012, candidaţii cu care formaţiunile politice vor veni în faţa teleormănenilor pot aduce sau nu voturi partidului, astfel că scrutinul din decembrie poate scoate în evidenţă, din nou, lipsa acută de lideri politici cu care se confruntă judeţul.

Având în vedere oferta politică din judeţ şi luând în calcul rezultatul de la locale, în contextul în care electoratul de stânga votează PSD, în timp ce electoratul de dreapta se împarte între PNL, ALDE şi PMP, cel mai probabil social-democraţii îşi vor revendica unul dintre cele două mandate de senator, în timp ce, pentru celălalt reprezentant în camera superioară a Parlamentului, jocurile nu par să fie făcute încă.

În ceea ce priveşte cele cinci mandate de deputat ce revin judeţului Teleorman, cel mai probabil, trei mandate vor merge la PSD, în timp ce PNL se va alege cu un mandat în camera inferioară a Parlamentului, cel de-al cincilea mergând, prin redistribuire, la unul dintre partidele poltice de dreapta, fie că este vorba de ALDE, PMP sau PNL. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.