Social

Cum se pot moșteni banii acumulați într-un cont de pensie privată

La momentul actual, aproximativ 8.000.000 de români contribuie la fondurile de pensii private din Pilonul II. În cazul în care beneficiarul încetează din viață înainte de solicitarea dreptului la pensie, moștenitorii vor dobândi automat suma acumulată la Pilonul II, în calitate directă de beneficiari.

Este necesar ca moștenitorii să fie informați de către un notar despre existența sumei de la Pilonul II pentru ca mai departe să se poată introduce în certificatul de moștenitor și în masa succesorală. Acestea fiind spune, în urma acestei proceduri, eventualii moștenitori vor putea revendica cota-parte din activul cuvenit al participantului decedat.

În concluzie, fondul de pensii private face plăți către moștenitori în trei situații concrete: în cazul decesului participantului la Pilonul II, vor putea revendica activul acestuia moștenitorii legali sau cei numiți prin testament. Pe de altă parte, dacă și moștenitorii sunt participanți la fondurile de pensii obligatorii vor primi suma cuvenită prin virament bancar în contul personal de pensie privată, în timp ce moștenitorii care nu sunt înscriși vor primii suma de bani cash.

Acest sistem de pensii private a fost introdus în anul 2007 , sub coordonarea Băncii Mondiale și a Uniunii Europene, iar în prezent, mai bine de 80.000 de români au încasat deja pensia privată, fiind deja atinsă valoarea de 1 miliard de lei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.