Politic

Cum se împacă parlamentarii teleormăneni cu tăierea privilegiilor?

Carmen Dumitrescu

Până nu demult, viata de parlamentar român era una cât se poate de fericită. Beneficiile curgeau din toate direcţiile, chiria şi transportul erau decontate de stat iar sumele forfetare erau suficient de mari încât să le permită aleşilor să ducă un trai cât se poate de îndestulat, alături de întreg personalul cabinetului parlamentar. Acum, însă, având în vedere necesitatea respectării principiilor austerităţii s-a luat decizia diminuării sumelor alocate aleşilor pentru un trai decent pe timpul mandatului, astfel încât mulţi dintre ei se confruntă acum cu probleme pe care nu le-ar fi bănuit înainte. În ceea ce-i priveşte pe parlamentarii teleormăneni, aceştia se împart în două categorii: cei care refuză să facă din tăierea veniturilor o problemă şi cei care se luptă acum cu o situaţie destul de dificilă, pentru că regulile s-au schimbat în timpul jocului iar aşteptările lor erau altele.

Senatorul USL, Timotei Stuparu face parte din categoria parlamentarilor care consideră că măsura austerităţii este legitimă şi crede că activitatea lui nu va fi afectată prea mult de tăierile anunţate: “Acele drepturi sunt prevăzute într-un cadru legislativ, aşa că eu nu le socot privilegii, ci drepturi. Dacă e austeritate, eu cred că Guvernul are legitimitatea de a face acest lucru, cu condiţia să îl facă serios, nu aşa cum s-a mai făcut în trecut, când parlamentarii şi-au donat o jumătate din salariu o dată şi după aceea povestea s-a făcut uitată. Dacă e să fie austeritate, atunci să fie pentru toată lumea. Cu menţiunea, însă, că trebuie să se ia aceste măsuri de austeritate, astfel încât activitatea parlamentară să nu fie afectată”.

Senatorul USL, Nicolae Mohanu crede că austeritatea este justificată şi este pregătit în totalitate pentru a face faţă provocărilor financiare ce îl aşteaptă în cursul acestui mandat. Mohanu consideră că e lucru cât se poate de normal acela de a susţine populaţia în acest fel, parlamentarii fiind solidari cu populaţia, prin însăşi fişa postului pe care îl ocupă: “Este un lucru absolut normal să se facă unele tăieri ale cheltuielilor, pentru că bugetul  e unul de austeritate. Oricum, noi trebuie să ne încadrăm în cheltuieli într-o manieră foarte raţională. Activitatea mea nu a fost influenţată în nici un fel şi probabil nici nu va fi, pentru că nu am nevoie de mulţi bani pentru a-mi face datoria cum se cuvine faţă de alegători. În ceea ce priveşte cabinetul parlamentar, acesta va începe să funcţioneze probabil după data de 1 februarie”.

Deputatul PP-DD, Alin Bucur este şi el destul de înţelegător cu măsurile luate de guvernanţi, asta mai ales pentru că el, personal, are suficiente resurse pentru a-şi îndeplini în bune condiţii sarcinile de serviciu: “ Eu nu am de făcut nici o obiecţie la aceste măsuri pe care Guvernul le ia acum, pentru că dacă cetăţenii pot strânge cureaua şi noi o putem face. Părerea mea este aceea că e absolut normal să facem economii. Însă, pentru unii parlamentari care nu au o situaţie financiară foarte bună, e posibil ca absenţa decontărilor, mai ales la benzinăm, să fie o mare problemă. În ceea ce mă priveşte, eu nu am, repet, nimic de comentat. Cabinetul parlamentar îl avem chiar la sediul partidului, am angajat deja personal acolo , am o şefă de cabinet şi din data de 4 ianuarie, biroul meu este funcţionabil”.

Deputatul USL, Valentin Boboc a declarat că, din punctul său de vedere, nu e tocmai firesc să schimbi regulile în timpul jocului, acesta considerând că ar fi fost normal să se discute despre aceste tăieri încă dinaintea alegerilor. Astfel, există mai mulţi parlamentari care se plâng, la modul cel mai sincer, de faptul că în noile condiţii nu-şi mai permit achitarea ratelor sau a datoriilor făcute în campanie: “Lucrurile astea ar fi trebnuit să ne fie precizate încă dinainte de a candida pentru parlament. Dacă am fi oameni de afaceri şi ne-am dori fotoliul de parlamentar doar ca să fim vedete, atunci tăierile astea ar fi justificate. Dar nu trebuie uitat faptul că pentru unii dintre noi, salariul de la Parlament e unica sursă de venit şi nu e tocmai  uşor să trăieşti aşa. Dacă eram om de afaceri, era altceva, dar aşa, nu mi se pare în regulă. Mi-am închiriat un spaţiu la Videle, în fosta cantină a unui liceu, situat alături de cabinetul europarlamentarului Viorica Dăncilă. cabinetul nu va putea fi pus în funcţiune mai devreme de o lună şi jumătate, aşa că e inutil să fac angajările. Am trimis documentele pentru o singură angajare , dar vă spun, eu nu voi tăia din salariile angajaţilor, care şi aşa iau salarii foarte mici, ci voi reduce cheltuielile”.

Deputatul USL, Ică Florică Calotă este, la rândul său, de acord cu tăierea privilegiilor, el fiind adeptul filosofiei potrivit căreia austeritatea trebuie să se facă de sus în jos, nu invers: “Sunt de acord cu măsurile de diminuare a cheltuielilor parlamentarilor, pentru că ei pot suporta puţin mai uşor austeritatea decât restul lumii. În legătură cu deschiderea biroului parlamentar, chiar acum port discuţii la Roşiori pentru deschiderea unui cabinet şi zic că în maximum două săptămâni va deveni şi funcţional”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.