Politic

Cum se “guvernează” în Teleorman

Liviu NEAGU

Ecoul schimbării strategiei de la București privind rotativa la guvernare naște scenarii și în Teleorman, aducând pe buzele politicienilor, mai pe la colțuri, mai pe față, varianta anticipatelor. O fi bine, o fi rău, pentru cine și în ce fel?
Hai să luăm în calcul o variantă:
PSD stă mai bine în sondaje, dar tot nu poate să facă singur majoritatea și nici nu va primi desemnarea premierului.
PNL se ține pe poziții, are încă de partea sa președintele, care va propune tot un prim-ministru din această zonă, dar iar are nevoie de un aliat cu suficiente mandate în Parlament pentru a trece guvernul. Ghici de unde poate alege: PSD, AUR, USR și UDMR?
Nu aveți un deja-vu?

Dar, cum se răsfrânge acest lucru în Teleorman, unde cele șapte mandate de parlamentar sunt împărțite astfel:
PNL: senator Eugen Pîrvulescu, deputați: Maria Stoian, Costel Barbu și Florică Ică Calotă.
PSD: senator Dănuț Cristescu, deputați: Paul Stancu și Florin Piper-Savu.
Hai, că v-am suprins! Pe unii i-ați uitat, iar de alții nici nu mai știați că au ajuns parlamentari. Ce mai trece timpul, acum se fac doi ani de mandat.
Cum se răsfrânge? În niciun fel, fiindcă perioada de glorie a lui Liviu Dragnea, când Teleormanul avea premier și miniștri, e ca generația de aur în fotbal. Doar trecut și regrete că ar fi putut, toți, să facă mai mult. Pentru țară, dar în cazul nostru particular, pentru teleormăneni. Județul nostru va avea tot șapte parlamentari, pe care îi vom vota tot ca până acum… (offf!), iar la București va mai conta numai la nivel de secretari de stat și șefi de agenții sau la funcții care să asigure doar prezența la prezidiul unei camere din Parlament.

Atunci miza rămâne tot aici acasă, în Consiliul Județean Teleorman și în cele 97 de primării.
Aparent, toate cele cinci orașe au primari PSD și, cu mici excepții, au majorități favorabile în consiliile locale, iar în mediul rural este cam egalitate între PSD și PNL, nefiind loc prea generos pentru intruși.
La Consiliul Județean, președintele social-democrat Adrian Gâdea conduce flancat de cei doi vicepreședinți liberali Adrian Florescu și Raluca Fedeleș.
Ei, aici e frumos cu majoritatea fiindcă, indiferent de tentative, lucrurile sunt ca la început.
Adrian Florescu a intrat în matcă fiind preocupat de administrație și interesat să-și păstreze funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean până în 2024 și, de ce nu, să și-o negocieze pe mai departe.
Florică Mara, în ciuda rarelor ieșiri din pluton, mai degrabă din cauza felului său de a fi, va rămâne alături de echipă, fiindcă dacă nici liberal nu mai e (să nu uităm că este unul dintre cei mai puternici antreprenori din județ), atunci unde se va mai regăsi?
Florin Titirişcă, Raluca Fedeleș & Co. înțeleg că numai în formula asta contează și, fiind suficient de pragmatici, vor face scut în jurul lui Eugen Pîrvulescu.
Neavând majoritate, consilierii județeni ai PSD rămân uniți, așa cum au fost cam de fiecare dată, și speră la 2024.
Despre prefectul Haralambie Epure, se pare că ambițiile sale de a crește politic și dorința de a continua în funcții publice, numite sau alese, îl vor maturiza și-l vor face să joace “la mare”.
În municipiul reședință de județ, primarul Victor Drăgușin are presiunea proiectelor bune  demarate în oraș, de a căror finalizare la timp și cu succes va depinde decizia de a mai candida la un nou mandat sau intenția de a alege calea Parlamentului, unde notorietatea și valoarea nu îi pot fi contestate de nimeni.
Astea fiind spuse, Adi, Eugen, Victor, Hari și ceilalți colegi de “alianță”, la treabă, fiindcă se pare că aveți toate ingredientele  necesare pentru a pune lucrurile în mișcare în Teleorman!
Să ne recitim cu bine!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.