Politic

Cum se “guvernează” în Teleorman (2)

Liviu NEAGU
Ieșirea lui Liviu Dragnea din zona de vizibilitate publică, nu și de influență, a creat un gol de autoritate pe care unii se zbat să îl umple.
Teleormanul încă este un județ tributar modelului de “tătuc” politic, iar unii politicieni locali parcă tânjesc după un șef la care să se închine, fără a părea obedienți; un lider autoritar, dar ocrotitor; nu prea carismatic, dar slăvit de toți; bârfit, dar apreciat în aceeași măsură; bogat, dar cinstit; nepătat, dar vulnerabil deopotrivă…
Mai sunt însă și alții care vânează oportunități și așteaptă momentul potrivit.
Ieșind din sfera generalului și analizând punctual cele două tabere principale, PSD și PNL, se desprind două tendințe diferite.
Răsuflând ușurat după experiența liderului județean devenit jucător național la vârf, PSD își propune să funcționeze ca o echipă omogenă, cu un coordonator de joc eficient în persoana lui Adrian Gâdea, flancat și consiliat de Victor Drăgușin, sprijiniți de armata disciplinată de partid care știe să se mobilizeze la nevoie.
Mergând pe un stil consultativ de lucru, învățând din greșelile trecutului și având cele mai importante funcții din administrație, cea de președinte al Consiliului Județean și pe cea de primar al municipiului reședință de județ, PSD simte vântul favorabil al sondajelor și, fără concurență “la vedere” pentru aceste funcții la alegerile din 2024, se gândește serios la un nou monopol județean.
De cealaltă parte, luat de euforia lui 2020 când a obținut cel mai mare scor în Teleorman, PNL se avântă spre ținte mărețe, printre care se numără și câștigarea celor cinci primării de orașe.
Jucător abil și bun comunicator colocvial, președintele Eugen Pîrvulescu trebuie să facă față unui curent ușor nefavorabil din interiorul filialei, dar, în schimb, are și avantajul creat de majoritatea din Consiliul Județean, pe care însă este nevoit să o gestioneze eficient, prin mijloace elegante și prin “compromisuri” politice. Eugen trebuie să rezolve favorabil și blocajul din Consiliul Local Alexandria, fiindcă orașul este mic, dar “nevoile” sunt mari, iar presiunea beneficiarilor hotărârilor în cauză este ridicată și cu efecte pentru 2024.
Cu doi vectori principali de imagine în Alexandria, omniprezentul prefect Haralambie Epure și efervescentul consilier local Gabriel Bulumac, președintele Pîrvulescu va trebui să desemneze curând un contracandidat pentru longevivul primar Victor Drăgușin, unul acceptat și, de data aceasta, sprijinit de colegii de partid, nu ca în experimentul 2020.
Cert este că nimeni nu își permite să fie arătat cu degetul de către cetățeni și să deconteze electoral peste doi ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.