Politic

Cum a cumpărat Primăria Cosmeşti de aproape 30 de ori mai mult carburant decât îi permite legea

În timpul misiunilor de control/audit desfăşurate de Camera de Conturi Teleorman la unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, în anul 2016, neregulile constatate au fost multiple, de la achiziţii nejustificate şi plăţi fictive, până la lipsa de interes pentru încasarea veniturilor proprii. Un astfel de caz este cel al Primăriei Cosmeşti, unde instituţia a achiziţionat, în perioada ianuarie 2013 – octombrie 2015, o cantitate de carburanţi de 76.397 litri în valoare totală de 447.658 lei, peste normativul legal ce reprezintă limita maximă – de 75 litri/lună/vehicul, pentru autoturismul din dotarea instituţiei.

„Urmare a verificărilor efectuate se constată faptul că, în perioada ianuarie 2013 – octombrie 2015, U.A.T.C. Cosmeşti a achiziţionat şi a decontat fără bază legală din bugetul local o cantitate de carburanţi de 76.397 litri în valoare totală de 447.658 lei, peste normativul legal ce reprezintă limita maximă – de 75 litri/lună/vehicul, pentru autoturismul din dotarea instituţiei”, se arată în raportul Camerei de Conturi Teleorman, iar suma estimată a abaterii este, în acest caz, de 556.000 de lei.

Astfel, în contextul în care, potrivit legii în vigoare, pentru autoturismul din dotarea instituţiei, limita maximă este de 75 litri/lună, la un calcul simplu, ar însemna 900 de litri într-un an şi 2.550 de litri în cele 34 de luni cuprinse în perioada ianuarie 2013 – octombrie 2015. Primăria Cosmeşti a achiziţionat, însă, potrivit raportului dat publicităţii de Camera de Conturi, 76.397 litri în valoare totală de 447.658 lei, de aproape 30 de ori mai mult decât ar fi avut dreptul să achiziţioneze potrivit normelor legale în vigoare în perioada cuprinsă în raportul Camerei de Conturi.

Despre cum a reuşit maşina Primăriei Cosmeşti performanţa de a consuma atâta carburant nu ştim însă, în ceea ce priveşte măsurile luate de Camera de Conturi pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi recuperarea acestuia, potrivit informaţiilor furnizate, „conducerea entităţii auditate va dispune măsuri pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi va recupera integral prejudiciul stabilit (inclusiv majorările de întârziere aferente, calculate de la data efectuării plăţilor nelegale până la data recuperării în totalitate a prejudiciului)”. (Violeta Mocanu)

2 Comments

  1. La Cosmesti este STAT IN STAT din toate punctele de vedere.
    Ar trebui imputat acesta suma celor ce se fac vinovati. Conducerea Primariei au crezut ca liberalismul inseamna jof din banul comunitatii. SA RASPUNDA CEI VINOVATI!

  2. Cu cantitatea asta de carburant se puteau rula circa 1.000.000 km care , raportati la cele 34 luni reprezinta circa 30.000 km / luna adica 1000 km pe zi !! Adica imposibil si in plus masina trebuia casata de vreo 2-3 ori la un asemenea rulaj. Nu inteleg de ce trebuie lasat la aprecierea UAT sa stabileasca intinderea prejudiciului, cand era mai simplu sa-l stabileasca parchetul , ca tot acolo se va ajunge.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.