În Teleorman, mare parte dintre elevi sunt navetiști, care învață în altă localitate decât cea de domiciliu. La nivelul întregului județ există un număr mare de elevi școlarizați în municipiul Alexandria, fiind nevoiți să se adapteze transportului public de persoane. Pentru mai multe detalii în legătură cu modul în care aceștia fac față navetei, am realizat un sondaj de opinie.
Primul respondent a fost Alexandru, în vârstă de 19 ani, elev în calasa a XII-a la un liceu din Alexandria: “Locuiesc în comuna Smârdioasa, județul Teleorman. La liceu mă deplasez cu mașina persoanală și, atunci când am posibilitatea, ajut și alți colegi, pe care îi iau cu mine în autovehicul. În localitate circulă un singur mijloc de transport în comun, singurul cu care elevii pot circula”.
Crenguța, o altă elevă de clasa a XII-a, a relatat următoarele: “Mă deplasez la liceu cu autobuzul, din comuna Drăgănești-Vlașca. Pe această rută circulă destul de multe mijloace de transport. Prețul unui bilet, la acest moment, este de 9 lei, comparativ cu 6 lei cât era în urmă cu 2 ani. În localitatea mea natală există mulți elevi care circulă cu microbuzul, iar de cele mai multe ori, suntem nevoiți să stăm în picioare, înghesuiți, pentru a ajunge cu toții la liceu. Autobuzele sunt vechi, nu există dotări precum aer condiționat, făcând călătoriile pe timp de vară destul de inconfortabile. În ceea ce privește șoferii, nu am avut vreodată vreun eveniment neplăcut cu dânșii”.
Există și situații în care părinții elevilor ce studiază în Alexandria au posibilitatea de a-i transporta cu mașina personală. Acesta este și cazul Cristinei, în vârstă de 16 ani: “Vin la liceu fie cu mașina tatălui meu, cu ocazie sau cu microbuzul. Locuiesc în satul Orbeasca de Sus, iar pe această rută, sunt puține mijloace de transport, există unul de dimineață și altul pe seară. În funcție de opriri și de oră, găsim sau nu locuri pe scaune. Mijloacele de transport public sunt decente, prețul unui bilet este de 10 lei, deși în trecut a fost și 7 lei. De la an la an, prețul biletului se majorează cu un leu”.
În aceeași categorie se încadrează și Andreea, aflată la vârsta majoratului, care locuiește în comuna Conțești: “Uneori vin la liceu cu tatăl meu, care lucrează în oraș și face naveta, alteori cu autobuzul. Există un singur autocar cu o capacitate mai mare, pentru a avea un loc pe scaun fiecare elev care circulă. Dimineața este foarte aglomerat, iar noi, elevii, stăm în picioare pentru mai bine de 40 de minute, până ajungem la destinație. Există și microbuze foarte vechi, într-o evidentă stare de degradare, dar și altele ceva mai bune. Prețul unui bilet a crescut de la 11 lei la 16 lei”.
Un alt elev, din comuna Nanov, a comentat astfel: “Consider că sunt un elev ceva mai favorizat, deoarece cu transportul e mai ușor, comuna mea fiind în vecinătatea municipiului. Dimineața vin cu părinții mei, iar la încheierea cursurilor, merg cu autobuzul, care costă 6 lei. În trecut, circulam chiar și cu 3 lei, dar deoarece compania a respectivă a intrat în faliment, au fost înlocuiți cu o alta mai scumpă. Șoferii, în funcție de zile, sunt fie amabili, fie mai puțin. Suntem deranjați cu toții de faptul că microbuzele care vin din Roșiori de Vede nu opresc niciodată în stație”.