Teleormănenii, cuprinși de febra cumpărăturilor, au pornit în goana prin magazine pentru a pune la punct ultimele detalii ale listelor de cumpărături, pe ultima sută de metri. Piețele, supermarketurile și halele au fost luate cu asalt încă din primele ore ale dimineții. Oamenii pun accent în primul rând pe alimentele de bază, așezând pe masă aceleași produse tradiționale din anii anteriori, diferită fiind doar cantitatea. Cumpărătorii spun că anul acesta se rezumă doar la strictul necesar, coșurile acestora de cumpărături nefiind la fel de bogate precum în anii anteriori. În opinia lor, prețurile lactatelor, fructelor și cărnii au sărit pragul normal, obligându-i să facă compromisuri pentru a-și putea permite o masă decentă.
Atmosfera în Piața Centrală din Alexandria este destul de agitată, dat fiind tumultul creat de aglomerație. Vânzarea produselor din piață este tot mai deficitară, mulți teleormăneni optând pentru supermarket. Aceștia vin, analizează produsele și prețurile și merg mai departe, spre disperarea vânzătorilor, tot mai nemulțumiți de modul în care se desfășoară vânzarea. Cumpărătorii recunosc faptul că alimentele de la tarabe sunt clar superioare din punct de vedere calitativ față de cele din magazine, însă și aici, prețul își spune cuvântul, tentația de a cumpăra cu bani mai puțini predominând în fața calității. Vânzătorii din piață sunt tot mai revoltați, deoarece condițiile oferite nu sunt unele prielnice, deoarece nu beneficiază de căldură sau alte îmbunătățiri, dar și lipsa de compasiune a autorităților este un aspect ce îi nemulțumește. Aceștia se plâng, de asemenea, de concurența din supermarketuri.
Bugetul aproximativ al cumpărătorilor pentru produsele ce urmează a fi așezate pe masa de Crăciun sunt cuprinse între 200 și 600 lei, unul extrem de mic față de anii anteriori. Cetățenii își iau o altă măsură preventivă de micșorare a cheltuielilor, reducând sau renunțând la cadourile pentru cei dragi, părinții optând pentru oferirea unor cadouri necesare, precum haine sau încălțări, îmbinând astfel surpriza cu necesitatea. Pensionarii, mai precauți din fire, se asigură mai întâi că facturile și utilitățile sunt achitate, bunătățile fiind doar o opțiune nu prea accesibilă. De asemenea, persoanele vârstnice se bazează pe ajutorul din partea copiilor, tot mai mulți fiind plecați peste hotare. Am rugat o bătrânică să ne prezinte coșul acesteia de cumpărături pentru sărbători: “Un șir de covrigi, 2 kg carne, 3 banane și câteva portocale”.
Nici bradul nu mai este cel de altădată, foarte puțini fiind cei ce optează pentru un brad natural, făcând astfel economie. Elementele decorative, precum coronițele, dar și alte obiecte, au pierdut, de asemenea, teren anul acesta, teleormănenii neputându-și permite astfel de cumpărături.
Sărbătorile bogate, cu bucate alese de odinioară au devenit astăzi doar o amintire, sărbătorile anului 2022 fiind umbrite de scumpiri, traiul de zi cu zi fiind tot mai deficitar.