Social

Cum a evoluat pandemia de COVID-19 în Teleorman – De la primul caz confirmat – unul de import, până la 13.718 persoane infectate

În urmă cu mai bine de un an și jumătate, teleormănenii auzeau, pentru prima dată, de o boală nouă, apărută în Wuhan. Primul caz de infecție cu noul coronavirus, unul de import, a fost confirmat, la nivelul județului, câteva luni mai târziu, în martie 2020, când testele probelor prelevate de la o bătrână din Alexandria, care călătorise recent la fiica sa în Spania, au arătat că aceasta este infectată cu noul coronavirus. Bătrâna i-a transmis virusul și unui bărbat, vecin cu aceasta, care i-a efectuat femeii unele lucrări de reparații în casă, la întoarcerea din Spania.

Ulterior, numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească la nivelul județului, astfel că până la data de 6 iulie 2020, pentru Teleorman, erau raportate 165 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. Mai mult, până la data menționată, numărul persoanelor decedate ajunsese deja la 13.

De asemenea, fuseseră efectuate 3.134 de teste COVID-19, numai în cele două laboratoare de testare funcționale la nivelul județului, și se vindecaseră 140 de persoane, dintre care 110 tratate la Spitalul Municipal „Caritas” din Roșiorii de Vede – la vremea aceea singura unitate suport COVID- 19 din județ.

Un an mai târziu, la data de 6 iulie 2021, numărul persoanelor din județ infectate cu noul coronavirus a ajuns la 13.718, conform cifrelor oficiale, iar rata de infectare a scăzut la 0.01 cazuri la mia de locuitori. Datele făcute publice de Direcția de Sănătate Publică arată că, în ultimele 14 zile, au fost confirmate patru cazuri de COVID-19, dintre care două în Alexandria, unul în Roșiori de Vede și unul în Nanov.

De altfel, la începutul lunii trecute, la nivelul județului a fost confirmat și primul caz cu varianta Delta (indiană), la o persoană care provine din focar familial în care au fost confirmate trei cazuri de COVID-19, din care doar aceasta este confirmată cu varianta Delta – caz terțiar; locul expunerii cazului index-necunoscut.

Între timp, oamenii nu mai sunt interesați de imunizarea anti-COVID

Apariția vaccinului împotriva COVID-19 a fost privită, de mare parte a populației, drept soluția pentru ieșirea din criza generată de pandemia de noul coronavirus. La începutul campaniei de imunizare, listele cu persoane dornice de imunizare ajungeau la câteva mii de înscriși, iar numărul dozelor disponibile era unul redus. Situația s-a schimbat, însă, în timp, astfel că la jumătate de an de la debutul campaniei de vaccinare, unele centre de imunizare din județ au fost înschise temporar, în timp ce în cele funcționale bate vântul. Afirmația este suținută de cifrele oficiale, potrivit cărora pentru ziua de 5 iulie au fost raportate numai 202 persoane vaccinate, dintre care 53 cu prima doză, 76 cu a doua doză (rapel) și 73 cu Johnson&Johnson.

Numărul total al persoanelor imunizate în centrele de vaccinare din județ, de la debutul campaniei (31 decembrie 2020) și până luni, 5 iulie, a ajuns la 56.468 persoane, dintre care 51.880 au primit și cea de-a doua doză. Cu vaccinul Johnson&Johnson s-au imunizat 6.706 persoane, transmite Prefectura Teleorman.

Cei mai mulți dintre cei care aleg să se imunizese sunt peroane care părăsesc țara și pentru care testarea anti-COVID ar fi și mai costisitoare, dar și mai greoaie decât imunizarea, prin urmare are câștig de cauză cea din urmă.

 

Certificatul digital COVID-19, în vigoare de la 1 iulie

Certificatul digital COVID-19 este în vigoare din data de 1 iulie 2021 și facilitează libera circulație pe durata pandemiei. Certificatele digitale sunt eliberate de Ministerul Sănătății, prin Sistemul informatic integrat de emitere și verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), și pot fi obținute de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora.

În cazul în care o persoană solicită eliberarea certificatului doar în format letric, aceasta se poate adresa primăriei pe raza căreia își are domiciliul, direcției de sănătate publică județene sau serviciului public comunitar de evidență a persoanelor competent teritorial.

Pentru certificatele de vaccinare și vindecare, solicitarea de eliberare prin portal trebuie realizată de către solicitant cu cel puțin cinci zile lucrătoare înainte de momentul utilizării certificatului, iar pentru certificatele de testare solicitarea se realizează după efectuarea testului, dar cu cel puțin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcție de tipul de test efectuat.

Certificatele eliberate sunt valabile astfel: certificatele de vaccinare – până la data de 30 iunie 2022; certificatele de testare – 24 ore pentru testul antigen rapid și 72 de ore pentru testul RT-PCR; certificatele de vindecare – 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, înregistrat în platforma informatică „Corona-forms”.

Pentru verificarea autenticității, valabilității și integrității certificatelor, autoritățile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicației mobile CoronaScan.

Certificatul digital este gratuit, iar timpul de generare a certificatului poate fi de la câteva secunde, până la o oră, în funcție de numărul de solicitări.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.