Social

Cuantumul burselor pentru elevii alexăndreni va fi aprobat săptămâna viitoare

Monica DUMITRESCU
Consiliul local al municipiului Alexandria va dezbate în cadrul şedinţei care se va desfăşura luni, 29 octombrie, proiectul de hotărâre privind aprobarea cuantumului burselor care vor fi acordate în anul şcolar 2016-2017 elevilor din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din municipiul reşedinţă de judeţ.
Potrivit proiectului de hotărâre publicat pe site-ul oficial al Primăriei Alexandria, cuantumul burselor ce vor fi acordate elevilor în acest an şcolar va rămâne acelaşi cu cel de anul trecut, pentru toate categoriile de burse acordate.
Astfel, bursele de performanţă care se acordă elevilor care au obţinut un premiu la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor organizate de Ministerul Educaţiei, elevilor care s-au calificat în loturile de pregătire organizate de Ministerul Educaţiei pentru competiţiile internaţionale şi elevilor care au obţinut premii la etapele naţionale ale concursurilor cultural artistice, cu caracter sportiv sau tehnico-ştiinţific, vor avea o valoare de 100 lei/lună.
Bursele de merit, în valoare de 70 lei/lună, vor fi acordate elevilor din unităţile de învăţământ alexăndrene cu media generală de cel puţin 8,50 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior, iar bursele de studiu în valoare de 50 lei/lună se vor acorda elevilor proveniţi din familii cu un venit mediu lunar mic, cu condiţia să fi avut media generală peste 7 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior. Vor mai fi acordate burse de ajutor social în valoare de 40 lei/lună, la cerere unor copii din categoriile defavorizate (orfani, bolnavi etc.).
Acordarea burselor de performanţă, de merit, de studiu sau ajutor social elevilor de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar este reglementată de Legea 1/2011, legea educaţiei naţionale, însă potrivit aceleiaşi legi cuantumul burselor este stabilit de consiliul local. Cheltuielile cu bursele elevilor din învăţământul preuniversitar de stat fac parte din finanţarea complementară care se asigură din bugetele locale ale unităţilor administrativ teritoriale de care aparţin unităţile de învăţământ respective, în limita fondurilor disponibile.
Criteriile specifice de acordare a burselor vor fi aprobate în consiliul de administraţie al fiecărei unităţi de învăţământ. În cazul în care numărul elevilor cu medii de cel puţin 8.50 este foarte mare, pentru încadrarea în sumele alocate de consiliul local, unităţile de învăţământ vor stabili media minimă până la care se vor acorda bursele de merit.
Numărul burselor ce vor fi acordate în acest an şcolar elevilor alexăndreni va fi aprobat deasemenea în consiliul local, într-o şedinţă viitoare. Anul trecut au beneficiat de burse peste 2000 de elevi, cele mai multe burse acordate fiind cele de merit.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.