Politic

Cu proiecte amendate, dezbateri și pauză pentru consultări de legalitate, în ședința de Consiliu Județean s-a aprobat bugetul

Vineri, 18 februarie, consilierii județeni au reușit să adopte bugetul județului Teleorman, după o serie de amânări, dezbateri aprinse și amendamente.

De pe ordinea de zi inițială au fost însă și câteva proiecte de hotărâri respinse, iar acestea se referă la aprobarea contribuției sub formă de cotizație, a Județului Teleorman, prin Consiliul Județean Teleorman, la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară “Teleormanul” pentru anul 2022; aprobarea progrmului anual de acordare a finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu al județului Teleorman pentru anul 2022; reorganizarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman; aprobarea regulamentelor de organizare și funcționare ale aparatului direcției, centrelor rezidențiale și centrelor de zi aflate în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Teleorman; aprobarea Planului anual de acțiune privind serviciile sociale administrate și finanțate din bugetul Consiliului Județean Teleorman pentru anul 2022. Toate aceste proiecte au fost respinse prin votul negativ dat de consilierii județeni liberali, care au și majoritatea în forul județean.

Unul dintre proiectele de hotărâre care a iscat dezbateri aprinse în rândul aleșilor județeni a fost cel privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului Județean de Urgență Alexandria pe anul 2022, iar discuțiile au pornit de la amendamentul depus de vicepreședintele liberal al Consiliului, Raluca Fedeleș. Amendamentul prevede, astfel, diminuarea sumei prevăzute în proiectul de hotărâre la capitolul “bunuri și servicii”, cu 3 milioane lei, și transferarea către “investiții”, argumentul fiind acela al modernizării sistemului de termoficare al Spitalului Județean, în scopul eficientizării consumului. Nemulțumirile consilierilor județeni și ale directorului economic al unității medicale au fost legate de faptul că, prin această micșorare a sumei alocate de Consiliul Județean pentru bunuri și servicii, nu vor mai putea fi achitate facturile către furnizori, având în vedere că, în ultima perioadă, valoarea facturilor s-a dublat. Amendamentul și proiectul de hotărâre au fost adoptate, cu același raport de voturi de 17 (liberali) la 16 (social-democrați), soluția identificată de liberali pentru eventualitatea în care Spitalul Județean nu își va mai putea acoperi cheltuielile de funcționare fiind o nouă alocare de fonduri cu ocazia rectificării bugetare de la jumătatea anului.

Un alt amendament, pentru votarea căruia a fost nevoie și de o pauză, cerută de președintele Consilului Județean, Adrian Gâdea, pentru a se consulta cu specialiști în privința legalității propunerii, a fost introdus tot de vicepreședintele Raluca Fedeleș, la secțiunea de funcționare din cadrul proiectului privind aprobarea bugetului propriu al județului Teleorman pe anul 2022 și estimările pentru anul 2023-2025. Mai exact, este vorba de decontarea unor cheltuieli de transport pentru elevi, despre care, după pauza de consultări de legalitate, președintele Gâdea a spus că legea nu permite efectuarea acestor plăți către elevi, nu intră în sfera de competențe a Consiliului Județean, ci a Ministerului Educației, precizând, totodată, că nu contestă oportunitatea unei astfel de măsuri, dar votează împotrivă. Și în acest caz, cu 17 la 16 voturi, proiectul de hotătâre, cu amendamentul implicit, a fost adoptat.

Și secțiunea de dezvoltare a proiectului de buget a fost amendată și ulterior a primit votul majorității consilierilor județeni, la fel și proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Spitalului de Pneumoftiziologie Roșiorii de Vede pe anul 2022.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.