Politic

Cu o lună înaintea depunerii candidaturilor pentru parlamentare, partidele politice îşi ţin candidaţii la secret

Alegerile parlamentare din acest an se vor desfăşura pe 11 decembrie, potrivit unei hotărâri de Guvern adoptate la finalul lunii august. Astfel, după ce, la începutul lunii iunie, teleormănenii au trecut pe la urne pentru a-şi alege primarii, consilierii locali şi pe cei judeţeni, pe 11 decembrie vor trece, din nou, pragul secţiilor de votare, de această dată pentru a-şi alege cei cinci deputaţi şi cei doi senatori care îi vor reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani.

Astfel, partidele politice din judeţ vor lua startul campaniei electorale vineri, 11 noiembrie, şi o vor încheia sâmbătă, 10 decembrie, în timp ce listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu 3 zile înaintea alegerilor, respectiv pe 8 decembrie.

În ceea ce priveşte listele de candidaturi, în actul normativ adoptat de Guvern se arată că, cel mai târziu cu 45 de zile înainte de data alegerilor, respectiv până pe 27 octombrie, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale sau organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi candidaţii independenţi trebuie să depună listele de candidaţi, respectiv candidaturile independente, pentru Senat şi Camera Deputaţilor pentru circumscripţiile electorale din ţară.

De asemenea, în termen de 48 de ore de la date depunerii listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţiile electorale din ţară, cel mai târziu până la data de 29 octombrie, are loc admiterea sau respingerea candidaturilor. În actul normativ adoptat de Executiv, este prevăzută şi data de 7 noiembrie, ca dată a rămânerii definitive a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din ţară.

Cu toate că alegerile parlamentare se apropie cu paşi repezi, iar campania electorală stă să înceapă, formaţiunile politice din judeţ se feresc să facă publice numele celor care se vor regăsi pe buletinele de vot la scrutinul de pe 11 decembrie. Pe de altă parte, liderii politici insistă să aducă în atenţia electoratului faptul că oferta electorală cu care vor veni în faţa teleormănenilor este una care merită votul de încredere. Astfel, Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a anunţat că toţi candidaţii partidului vor fi din judeţele în care vor candida, în timp ce liberalii promit că vor fi lăsaţi pe tuşă parlamentarii care nu au făcut treabă până acum şi că se vor regăsi pe listele de candidaturi ale partidului oameni de afaceri, dar şi oameni de cultură.

În ceea ce priveşte judeţul Teleorman, social-democraţii sunt, poate, cei mai discreţi atunci când vine vorba de numele ce se vor regăsi pe lista de candidaturi. Se vorbeşte că Liviu Dragnea va candida pentru Camera Deputaţilor, informaţie confirmată, de altfel, de liderul social-democrat în timpul ultimei vizite oficiale din judeţ, la inaugurarea căminului de bătrâni de la Saelele. De asemenea, este de notorietate deja faptul că unul dintre locurile considerate eligibile pentru PSD va ocupat de una dintre doamnele social-democrate, în timp ce un alt loc eligibil va reveni unuia dintre tinerii social-democraţi, atât identitatea doamnei, cât şi cea a tânărului fiind însă învăluite în mister.

Liberalii, în schimb, sunt foarte vocali atunci când vine vorba de Eugen Pîrvulescu şi Marin Almăjanu, cei doi reprezentanţi PNL care vor deschide listele de candidaturi, însă atunci când se pune problema celorlalte nume, în special locul doi de pe lista pentru Camera Deputaţilor, sunt cuprinşi de o secretomanie ieşită din comun. În interiorul partidului au loc însă discuţii, în contextul în care Dan Popescu, Florin Titirişcă, Mihai Murar, Adrian Bădulescu sau Marin Ţole sunt doar câţiva dintre liberalii teleormăneni care consideră că li se cuvine să ocupe locul doi pe lista pentru Camera Deputaţilor. Cu toate acestea, voci liberale susţin însă că o apropiată a co-preşedintelui PNL Alina Gorghiu îşi va revendica cea de-a doua poziţie pe lista de candidaturi pentru camera inferioară a Parlamentului, considerată, de cei mai optimişti dintre liberali, eligibilă pentru PNL.

În ceea ce priveşte organizaţia judeţeană a liberalilor şi democraţilor, deocamdată, certă este candidatura preşedintelui ALDE, Calotă Florică Ică, pentru Camera Deputaţilor, în timp ce, pentru Senat, se poartă încă discuţii referitoare la cine va deschide lista de candidaturi.

Pe de altă parte, în tabăra PMP, preşedintele organizaţiei judeţene, Adrian Florescu se rezumă la a declara că „este posibil” să candideze pentru Camera Deputaţilor, păstrând tăcerea referitor la ceilalţi candidaţi ai partidului. (Violeta Mocanu)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.