Sport

CS Baschet Teleorman Alexandria, la turneul final al Cupei României

Echipa feminină CS Baschet Teleorman Alexandria a reușit să se califice la turneul final al Cupei României. Formația noastră a avut parte de peripeții și incertitudini, după anunțarea codului roșu de ninsori și viscol, pentru partea de sud-est a României. După victoria din manșa tur, 78-70 pe teren propriu contra celor de la Phoenix Galați, returul a fost programat duminică seara, 8 ianuarie, la Sala Sporturilor ”Dunărea” din Galați.

Partida respectivă a stat multă vreme sub semnul incertitudinii, impracticabilitatea drumurilor de acces spre Galați instalând o stare de disconfort psihic în sânul echipei noastre. Până la urmă, după mai multe comunicări cu gazdele și cu oficialii Federației Române de Baschet, fetele noastre, însoțite de antrenorul principal Mădălin Piperea și de managerul clubului, Călin Voicu, s-au încumetat să plece, printre nămeții de zăpadă, în dimineața jocului, către Galați.

Oboseala drumului, parcurs în condiții specifice de iarnă, și-a spus cuvântul pe parchet, unde rezistența baschetbalistelor noastre a fost serios șubrezită, din motive de natură extrasportivă. Gazdele de la CS Phoenix Galați s-au impus cu scorul de 90-64 (32-12, 29-20, 17-19, 12-13), profitând de apatia teleormănencelor și de oboseala acumulată. Tabela de marcaj este, considerăm noi, grăitoare pentru a demonstra aspectul relatat. În primul sfert, fetele noastre abia s-au dezmorțit, marcând doar 12 puncte. Se poate spune că jocul nostru a început să aibă funcționalitate abia după pauza mare, când raportul de forțe s-a mai echilibrat.

Chiar și în aceste condiții la limită, Carla Bartee (foto) a strălucit în joc, instalând pe tabelă un double-double spectaculos. Ea a înregistrat statistici formate din numere la capitolul punctelor marcate, 16 în total, respectiv al recuperărilor, 12, din care 9 ofensive, un alt record demn de subliniat. Sigur că americanca a ”păcătuit” prin 6 turnover-uri (mingi pierdute), dar să nu uităm că a avut și o pasă decisivă, plus o intercepție. Conaționala ei, Megan Mullings, s-a remarcat și ea cu 4 ”capace” și 6 puncte, în timp ce conducătorul de joc Shanita Arnold a fost destul de aproape de valoarea ei reală, cu 14 puncte, 3 pase decisive, 3 recuperări și 2 intercepții.

Restul fetelor care au evoluat, în deplasarea de pe litoralul danubian, sunt: Alina Chivu, Irina Enache, Georgiana Voicu (7 puncte și 5 recuperări), Mihaela Mihai (8 puncte, 4 recuperări și 4 pase decisive), Sattoria Rule (3 puncte, o recuperare și 2 intercepții), Alina Podar (6 puncte, o recuperare), Ivana Grbic (4 puncte, 5 recuperări și 2 pase decisive).

Menționăm că, prin cele afirmate mai sus, nu încercăm să scuzăm înfrângerea cam severă față de așteptările fanilor teleormăneni, ci doar prezentăm ansamblul de factori care au condus la o situație neprevăzută, cu care s-au confruntat baschetbalistele noastre. CS Phoenix Galați a câștigat, la scorul general, dubla manșă din turul preliminar al Cupei României, cu 160-142, calificându-se direct în octetul final. CS Baschet Teleorman Alexandria a obținut, de asemenea, calificarea la turneul final, în calitate de ”lucky-loser”. După cumularea tuturor rezultatelor din această fază a competiției, s-a constatat că nici nu a mai fost nevoie de apelarea la criteriul coșaverajului. Pentru a fi mai expliciți, iată rezultatele celorlalte partide:

Olimpia CSU Brașov – CSM Satu Mare 84-63 (tur 60-78)

Universitatea ”Vasile Goldiș” ICIM Arad – Universitatea Cluj Napoca 51-60 (tur 67-80)

BC Sirius Tg Mures – Politehnica Național Iași 87-73 (tur 95-61)

Politehnica Național Iași, care a evoluat la Tg. Mureș duminică de la ora 12.00, a fost prima eliminată, în timp ce tabloul final s-a conturat după celelalte trei partide, care, conform reglementărilor, au început la aceeași oră, 18.00. Brașovencele și sătmărencele și-au împărțit și ele victoriile, coșaverajul general fiind favorabil cu 7 puncte celor de la CSM Satu Mare. Ecuația s-a rezolvat însă după dubla victorie obținută de echipa din Cluj, contra Aradului, fapt care a condus la eliminarea automată a baschetbalistelor din vestul țării, fără a se mai calcula diferența de puncte.

Astfel, în sferturile de finală ale Cupei României, după turul preliminar, s-au calificat BC Sirius Tg. Mureș, Universitatea Cluj-Napoca, CSM Satu Mare și CS Phoenix Galați, ca învingătoare a dublei manșe. S-au determinat drept ”lucky loser” CSU Olimpia Brașov respectiv CS Baschet Teleorman Alexandria, iar din oficiu se calificaseră Sepsi Sf. Gheorghe, deținătoare en-titre a Cupei României, dar și CSM Târgoviște, beneficiara forfaitului declarat de CSU Alba Iulia.

Astăzi, 10 ianuarie 2017, la sediul Federației Române de Baschet se va stabili locația de desfășurare a turneului final al Cupei României, în cea de-a doua săptămână a lunii februarie. Cu această ocazie se va purcede și la tragerea la sorți pentru tabloul eliminatoriu. Odată cu turneul final al Cupei României, în același oraș, va avea loc și All Star Game-ul feminin.

Vom reveni cu amănunte după tragerea la sorți. (Cristi Frisk)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.