Eveniment

Crucea Roşie Română, 139 de ani de activitate

crucea2crucea1Monica DUMITRESCU

Pe 4 iulie, Crucea Roşie Română a împlinit 139 de ani de activitate. Pentru marcarea evenimentului au fost organizate în toată ţara demonstraţii stradale de prim ajutor, expoziţii de fotografie, jocuri şi concursuri pentru copii, spectacole în aer liber, lansări de lampioane etc. La Bucureşti, evenimentul a fost marcat la Palatul Elisabeta, amfitrion fiind Preşedintele Crucii Roşii Române, Alteţa Sa Regală, Principesa Margareta.

„Ca organizaţie auxiliară autorităţilor publice în domeniul umanitar, Crucea Roşie Română a contribuit remarcabil, în anul 2014, la ajutorarea persoanelor aflate în suferinţă. Am încercat, prin toate mijloacele pe care le deţinem, să ne îndeplinim misiunea. Resurse umane, corturi, adăposturi de iarnă, alimente de primă necesitate au fost mobilizate pentru a acorda ajutor victimelor inundaţiilor, pentru a oferi un trai decent persoanelor vulnerabile, bătrânilor aflaţi în nevoie, copiilor proveniţi din familii cu venituri mici şi, în general, tuturor celor care ne-au solicitat sprijinul. (…) Este rândul meu să relansez acest apel şi să îndemn populaţia să fie alături de Crucea Roşie, mai ales acum, când lumea este într-o schimbare continuă şi rapidă, iar Crucea Roşie Română trebuie să facă faţă noilor provocări cu aceeaşi promptitudine ca şi până acum”, a transmis Principesa Margareta cu acest prilej.

Filiala Teleorman a Crucii Roşii Române a marcat în avans împlinerea celor 139 de ani de activitate. Voluntari al Crucii Roşii, coordonaţi de directorul filialei Teleorman, Felicia Cârpaciu, au efectuat vineri, 3 iulie, în foişorul din Parcul Central al municipiului Alexandria, demonstraţii de prim ajutor, la care s-au oprit să asiste mai mulţi alexăndreni aflaţi în trecere prin zonă, copii, tineri şi vârstnici, care apreciază eforturile şi acţiunile de ajutorare a persoanelor aflate în dificultate ale Crucii Roşii.

“Voluntarii care efectueză această activitate sunt foarte bine pregătiţi în acest domeniu. Ei reprezintă echipajele de Sanitari pricepuţi de la Şcoala Gimnazială nr. 5 şi Liceul Teoretic “Al. I. Cuza” din Alexandria, care au obţinut locul I la etapa judeţeană a concursului Sanitarii pricepuţi şi care vor reprezenta judeţul la etapa naţională. O altă parte din voluntari fac parte din grupa de prim ajutor a detaşamentului de intervenţie al Filialei de Cruce Roşie Teleorman. Ţin să le mulţumesc tuturor celor care au înţeles misiunea Crucii Roşii în toţi aceşti ani şi au sprijinit Crucea Roşie şi, totodată, beneficiarii Crucii Roşii. Urez La Mulţi Ani! membrilor şi voluntarilor care donează timp şi pun suflet în tot ceea ce fac pentru Crucea Roşie”, a declarat Felicia Cârpaciu.

Aceasta a mai precizat că numai în 2014, Crucea Roşie Română a sprijinit 272.968 de familii şi persoane singure cu alimente de bază, produse de igienă, articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi rechizite. Deşi anul trecut, România nu a fost afectată de dezastre semnificative, totuşi Crucea Roşie Română a avut 139 de intervenţii în situaţii de urgenţă precum incendii, caniculă, înzăpezire sau alunecări de teren, 30.635 de persoane beneficiind de sprijin material. Mai mult de 30.000 de persoane localizate în zone de risc, au beneficiat de programe de pregătire pentru a şti cum să acţioneze în caz de dezastre. Peste 20.000 de persoane au fost pregătite în acordarea primului ajutor de bază. Donarea de sânge voluntară şi neremunerată s-a situat, de asemenea în atenţia Crucii Roşii, astfel 3.807 persoane au donat sânge. La nivel naţional s-au derulat 179 de programe şi proiecte sociale şi 205 de proiecte şi campanii de educaţie pentru sănătate. Prin serviciul “Căutări persoane” au fost soluţionat 226 de cazuri pentru restabilirea legăturilor cu familia. Promovarea valorilor umanitare, activitate specifică Crucii Roşii, s-a materializat prin acţiuni de informare adresate tinerilor, astfel peste 4.000 dintre aceştia ştiu mai mult despre toleranţă, respect şi umanitate.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.