Sport

Cristi Lixandru, singurul arbitru străin în Spania, a venit acasă – “Nici nu visasem să ajung să arbitrez pe Nou Camp!”

lixandruDe mai mult timp se tot vorbeşte despre performanţele pe care arbitrul teleormănean Cristian Lixandru le-a reuşit în arbitraj, în campionatul Spaniei. Originar din Teleorman, Cristi Lixandru (fiul fostului fotbalist, actual observator/antrenor Nicu Lixandru) a plecat de peste 12 ani în Spania, unde a reuşit să îşi întemeieze o familie, are un serviciu şi, în paralel, face arbitraj la nivel de ligi superioare. Inclus de câţiva ani în lotul eşalonului trei spaniol, cu câteva prezenţe inclusiv la nivelul primei ligi din Spania, ca arbitru de rezervă, teleormăneanul Cristi Lixandru este o excepţie într-un fotbal literalmente tradiţional, unde a reuşit să fie singurul arbitru străin din primele trei ligi!

Venit acasă, în Alexandria, la părinţi, alături de soţie şi copii, Cristi Lixandru a dat un scurt interviu despre cum vede el această activitate, despre modul cum a reuşit să ajungă până acolo, în primele ligi spaniole, deşi iniţial îşi propuse cu totul altceva.

 

Reporter: Cristi, bine ai venit acasă, cum te simţi, cum regăseşti Alexandria?

Cristi Lixandru: Mulţumesc, acum ce să zic, sunt în vacanţă, am venit la părinţi, aici în Alexandria, sper să mă bucur cât mai mult de această vacanţă!

R: Cristi, cum ai ajuns în Spania şi cum ai reuşit să arbitrezi acolo?

Cristi Lixandru: Am plecat de aici din Alexandria în 2003, cu gândul de a juca fotbal în Spania, acolo am jucat câţiva ani la nivel de ligi inferioare, liga a 4-a, liga a 5-a, deşi aici jucasem la liga a 2-a, la Alexandria, la Juventus Bucureşti, însă am întâmpinat o problemă legată de faptul că nu eram în Uniunea Europeană la data respectivă. Din acest motiv, prin 2005 am reluat arbitrajul. Eu eram arbitru de peste 10 ani, arbitrasem în liga a 4-a la Petroşani, Timişoara, Prahova şi Teleorman. În Spania am reuşit să mă impun, am urcat aproape în fiecare an, iar din 2010 sunt arbitru la nivel de liga a 3-a, cum ar veni, Segunda B, dar activăm şi ca arbitri de rezervă la nivel de primă ligă.

R: Ce înseamnă pentru tine să fii acolo, pe stadioanele mari, ca arbitru?

Cristi Lixandru: Nu ştiu, niciodată nu mi-am închipuit să fiu acolo, este ca un vis, niciodată nu am crezut că aş putea să ajung la un asemenea nivel, nici măcar nu mi-am propus să ajung până acolo. Eu mi-aş fi propus să ajung acolo, pe Nou Camp, ca spectator, nu ca arbitru! Nici nu visasem să ajung să arbitrez pe Nou Camp! Dar, ce să spun, cu pregătire, cu talentul pe care cred că l-am avut, cu şansă, mi-au ieşit lucrurile aşa bine şi am reuşit să urc!

R: Cum ai simţit că eşti tratat la nivelul ligilor superioare în Spania?

Cristi Lixandru: Sigur, deocamdată sunt primul şi singurul arbitru străin la nivelul acestor ligi, dar pe viitor vor veni şi alţi străini, mai ales că aproape 15 % din locuitori sunt născuţi în afara graniţelor Spaniei.

R: Sunt perspective de a urca în ligile superioare acolo?

Cristi Lixandru: Eu sper, vă daţi seama, ne pregătim, muncim, dar este foarte greu să urci acolo. La nivelul ligii a 3-a am arbitrat meciuri cu 10-12 mii de spectatori, sunt echipe care au retrogradat din primele ligi, iar concurenţa este foarte mare. Ca să fiu mai exact, în arbitrajul spaniol actual sunt aproximativ 20.000 de arbitri, iar în prima ligă sunt 20, deci cam un arbitru la 1000 ajunge până în vârf! Concurenţa este similară şi în liga a 2-a, tot cam 20 de arbitri sunt şi acolo, deci vă puteţi face o impresie cu privire la concurenţa existentă. Eu ce să zic, poate că am reluat arbitrajul prea târziu, însă eu sunt mulţumit de nivelul unde am ajuns şi încerc să rezist cât mai mult, dacă se poate să urc, cu atât mai bine. Despre câştiguri, eu spun că este destul de bine recompensat, ar fi cam încă un salariu, nu este la nivelul fotbaliştilor, dar este un venit important.

În vârstă de 35 ani, Cristi Lixandru este unul din românii cu care ne mândrim, cu unul din oamenii care au reuşit să facă cinste românilor din străinătate, care s-au evidenţiat şi care au demonstrat calităţile oamenilor de aici; şi merită evidenţiat şi promovat, pentru că este unul dintre noi, care a reuşit ceva, în altă parte, chiar pe-acolo pe unde impresia generală despre români este cu totul alta.

B.Pană

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.