Încă de la preluarea guvernării de către liberali, în urma moțiunii de cenzură la adresa guvernului condus de Viorica Dăncilă, au apărut informații, fie că erau la nivel de zvon, fie că s-a urmărit crearea unei anumite stări de spirit de neîncredere, conform cărora guvernul condus de Ludovic Orban va sista finanțarea proiectelor derulate de către autoritățile locale din țară. Este vorba, în principal, de proiectele inițiate prin Programul Național de Dezvoltare Locală și de cele prin mai noul Fond de Dezvoltare și Investiții.
Contactat în legătură cu această situație, secretarul general adjunct al PNL, Cristi Barbu, a ținut să lămurească lucrurile și a declarat că PNL nu va bloca în niciun caz proiectele pe care unitățile administrativ-teritoriale din țară le derulează: “Am discutat cu prim-ministrul Ludovic Orban și vă pot da asigurări că nu intenționăm sub nicio formă să stopăm investițiile care duc la dezvoltarea localităților și care sunt nu doar benefice pentru români, ci și dorite de aceștia. Concret, în legătură cu PNDL, premierul Orban, în urma disucțiilor purtate cu ministrul de resort, a transmis, că, în urma rectificării bugetare, până la finele lunii decembrie vor fi achitate toate facturile emise până la sfârșitul lunii noiembrie, urmând ca niciun șantier să nu fie abandonat”.
O altă temă care a iscat discuții controversate a fost cea legată de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Gândit ca “un fond destinat finanțării proiectelor care cuprind investiții sau lucrării de reparații curente ale primăriilor, asociațiilor de dezvoltare intercomunitară în domenii prioritare precum sănătate, educație, apă și canalizare, rețea de energie electrică și rețea de gaze, infrastructură de transport, salubrizare, rețea de iluminat public”, programul ridică, totuși, oarecare semne de întrebare în viziunea liberalilor. “La nivel de intenție și teoretic, înființarea acestui program ar putea fi considerată o idee bună, însă, analizând în profunzime și pe termen lung, lucrurile nu mai sunt chiar atât de roz. De fapt, prin accesarea de proiecte prin FDI, primăriile nu ar face decât să se îndatoreze pe o perioadă de aproape 20 de ani. De aceea, am luat în calcul o posibilă desființare a acestui fond. Sau, mai degrabă, o transformare a acestuia într-un PNDL III. Discuțiile, la nivelul guvernului, nu sunt încă finalizate, dar trebuie să vedem care este cea mai bună variantă, astfel încât proiectele de investiții să se deruleze în continuare și să ne asigurăm în același timp că sunt finanțate acele proiecte care sunt într-adevăr necesare pentru cetățeni”, a declarat secretarul general adjunct al PNL.