Deputatul ALDE de Teleorman, Calotă Florică Ică, a adus în atenția aleșilor din camera inferioară a Parlamentului, la finalul lunii trecute, o problemă cu care se confruntă adesea România, țară cu pontențial agricol important, respectiv criza forţei de muncă ocupate în sectorul rural.
Potrivit președintelui ALDE Teleorman, ca o măsură de sprijin pentru sectorul agricol, “fermierii care angajează cel puţin doi tineri vor beneficia de un sprijin financiar lunar, în cadrul unui program cu o valoare de 30 de milioane de lei, potrivit unui proiect de act normativ pus în dezbatere publică de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.
Demersul este unul justificat, susține deputatul ALDE de Teleorman, în contextul în care “România este una dintre ţările europene cu un potenţial ridicat în sectorul agricol, având a şasea cea mai mare suprafaţă agricolă utilizată dintre ţările Uniunii Europene”.
Mai mult, susține Calotă Florică Ică, potrivit Eurostat, în România forţa de muncă ocupată în agricultură este de 1,6 milioane de persoane, ocupând locul al doilea după Polonia.
“Cu toate acestea, 85% din totalul forţei de muncă din agricultură este nesalariată, lucrând pe propriile exploataţii agricole de subzistenţă”, a spus deputatul ALDE de Teleorman.
Pe de altă parte, a mai precizat Calotă Florică Ică, “confruntat cu o rată a sărăciei deosebit de ridicată, de peste 54%, mediul rural nu deţine elementele de atractivitate necesare pentru menţinerea tinerilor la sat, fapt care a condus la îmbătrânirea populaţiei ocupate în agricultură şi implicit la o criză a forţei de muncă ocupate în sectorul rural”.
Măsuri pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară au fost luate în cadrul Programului adoptat prin Legea nr. 336/2018, scopul principal fiind crearea de noi locuri de muncă în cele trei sectoare, a mai precizat deputatul ALDE de Teleorman.
“Programul vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri din agricultură, acvacultură şi industria alimentară, în vederea angajării, cu normă întreagă, a tinerilor beneficiari ai Programului pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puţin de 12 luni. Angajatorul fermier care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai Programului beneficiază de următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată:1.000 de lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură şi/sau industrie alimentară; 750 de lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare; 500 de lei pentru persoanele fără studii. Tânărul beneficiar al Programului, care a fost angajat în condiţiile prezentei legi, beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe venit aferent salariului brut, stabilit potrivit contractului individual de muncă încheiat în cadrul Programului. Programul va contribui la creşterea forţei de muncă în agricultură, acvacultură şi industria alimentară cu aproximativ 3.000 de persoane, pentru anul 2019, tineri beneficiari ai programului cu studii superioare, cu studii medii de specialitate, precum şi cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii şi/sau industriei alimentare şi fără studii, contribuind la reîntinerirea forţei de muncă, precum şi la reducerea şomajului în rândul tinerilor din mediul rural”, a mai susținut președintele ALDE Telerman în declarația sa politică.