Economie

Creşterea accizei la motorină, de la 1 aprilie, va fi compensată parţial pentru fermieri

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că statul va compensa parţial creşterea accizei la motorina folosită de fermieri, prin urmare speră ca această creştere să nu aibă un impact semnificativ asupra preţurilor produselor agricole. “Pentru motorină, prin ajutorul de stat pe care îl acordăm, noi sprijinim diferenţa de acciză. Dacă acciza creşte, subvenţionarea diferenţei automat creşte. Deci sprijinul pentru acciză pe care îl plătim va creşte odată cu creşterea accizei. Cu toate astea, însă, va fi un cost suplimentar şi trebuie să îl conştientizăm, dar eu sper ca el să nu fie transpus în ceea ce înseamnă costul de producţie şi să nu aibă un impact atât de nefavorabil. Aceasta este măsura de sprijin pe care o avem la dispoziţie şi este deja notificată ca şi ajutor de stat”, a spus Daniel Constantin.

Potrivit ministrului, chiar dacă s-a anunţat creşterea accizei la motorină cu 7 eurocenţi/litru, începând cu data de 1 aprilie, acest lucru nu va afecta fermierii. Daniel Constantin a precizat că aceste costuri suplimentare vor fi suportate de MADR. “Acciza va fi subvenţionată de noi; dacă acum acordăm 1,47 lei/litru subvenţie la motorină, de la 1 aprilie vor acorda 1,79 lei/litru. Aşadar, diferenţa va fi suportată din bugetul MADR şi nu va avea niciun impact în agricultură această creşterea a accizei la carburanţi”, a spus şeful MADR.

Totodată, secretarulul de stat în MADR, Daniel Botănoiu, a declarat MADR va compensa creşterea accizei pentru motorina utilizată în agricultură începând cu trimestru al doilea din 2014 şi, după părterea lui, creşterea accizei pentru benzină şi motorină cu 7 eurocenţi de la 1 aprilie nu va modifica “de o manieră substanţială” preţul alimentelor..

Acest ajutor de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă, stabilită la 21 de euro/1.000 litri, pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Fondurile totale alocate din bugetul de stat pentru subvenţionarea motorinei utilizate în agricultură se ridică la 555,9 milioane de lei pentru anul 2013 şi primele trei trimestre din 2014, iar cantitatea totală de motorină estimată pentru aplicarea acestui ajutor de stat este de 410 milioane litri, potrivit normelor metodologice de acordare a unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură, aprobate de Guvern în luna octombrie 2013.

Pentru anul 2013, valoarea accizei decontate este de 1,399 lei pe fiecare litru de motorină, ceea ce înseamnă că susţinerea accizei este de 309,395 euro/1000 litri. Nivelul standard al accizei este de 330,395 euro/1000 litri. (C.P.)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.