Economie

Crescătorii de porci din rasele românești Bazna şi Mangaliţa, sprijiniți și în acest an / Ajutorul de minimis este de 1200 lei/scroafă/an

Direcția pentru Agricultură a Județului Teleorman informează că a fost adoptată Hotărârea nr. 295/2022 privind aprobarea schemei de “Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița”.

Pentru anul 2022 suma alocată este de 640.000 lei, sumă asigurată de la bugetul de stat, valoarea ajutorului de minimis fiind de 1200 lei /scroafă/an, cu condiția comercializării a minimum 4 purcei/cap de scroafă/an la o greutate de minim 8 kg/cap.

Prin această formă de sprijin se urmărește creșterea efectivelor de scroafe de reproducție din rase autohtone , implicit creșterea producției de porc din rasele românești.

Beneficiarii sprijinului pot fi persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale (II) sau întreprinderi familiale (IF), constituite conform OUG. 44/2008 sau persoane juridice care cresc porci de reproducție din rasele Bazna și Mangalița.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții: să dețină exploatații înregistrate/autorizate sanitar-veterinar; să dețină scroafe din rasele Bazna și Mangalița înscrise în Registrul genealogic în secțiunea principală; să dețină registrul exploatației completat și actualizat conform normei sanitar-veterinare; să facă dovada livrării spre comercializare a minim 4 purcei/an/scroafă / la greutate de 8 kg/cap; să identifice, potrivit legislației în vigoare, purceii care vor fi comercializați; să mențină efectivul de scroafe cu care s-a înscris în program pe perioada derulării programului.

Potențialii beneficiarii trebuie să depună o cerere de înscriere în program la Direcția pentru Agricultură a Județului Teleorman, însoțită de următoarele documente: certificatul de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului/ actul în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, după caz, al solicitantului, împuternicire şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal, în copie, după caz; document din care rezultă că exploataţia figurează înregistrată în RNE, cu animalele identificate şi înregistrate în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor, eliberat de operatorul Sistemului naţional de identificare; documentul de înregistrare sanitar-veterinară/autorizaţia sanitar-veterinară, în copie, după caz; adeverinţă eliberată de asociaţia acreditată de Agenţia Naţională pentru Zootehnie pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei, prin care se confirmă înscrierea scroafelor în registrul genealogic al rasei, în secţiunea principală, detaliată pe crotalii; registrul exploataţiei completat la zi din care rezultă numărul de scroafe înscrise în registrul genealogic al rasei deţinute, în copie; dovadă cont activ de disponibilităţi bancă/trezorerie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.