Social

Costul emiterii cărții electronice de identitate va fi suportat de stat

Noua carte electronică de identitate (CEI) are la bază asigurarea unor garanții suplimentare de securitate a cetățenilor, iar instituțiile îl pot identifica cu ușurință pe titular. Această nouă carte de identitate va conține și datele de pe cardul național de asigurări sociale și va permite autentificarea în Platforma informatică a sistemului public al asigurărilor sociale de sănătate. Autoritățile române au implementat un program pilot în Cluj, pentru a se alinia cerințelor U.E., care solicită ca aceste reguli să fie implementate din luna august 2021.

Ministrul de interne, Lucian Bode, anunța în urmă cu două luni că emiterea noilor cărți electronice de identitate se va extinde începând cu vara acestui an, mai întâi în capitală, apoi în restul localităților din țară, până la finalul anului 2023. În urma implementării proiectului Ministerul Afacerilor Interne, un număr de 8,5 milioane de români ar urma să posede carte electronică de identitate.

Costul de emitere al noilor C.I. cu cip, în valoare de 67 de lei, va fi suportat de către stat, lucru evidențiat de proiectul de act normativ pus în dezbatere publică de M.A.I. Pentru acest proiect, a fost alocată suma de 200 de milioane de euro, prin PNRR. Detaliile care vor fi stocate pe cipul C.I. electronice, precum adresa și locul nașterii vor apărea doar în format electronic. O noutate în acest sens este faptul că românii nu vor mai fi nevoiți să prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea CEI. Acestea se pot elibera, în mod opțional, și pentru minorii de până în 14 ani, la solicitarea ambilor părinți, iar pentru copiii de până în 12 ani nu se vor colecta amprente.

Pentru românii care deja au plătit pentru noile cărți de identitate, în proiectul MAI se propune următoarea schimbare: asigurarea contravalorii CEI emise persoanelor cu vârsta de peste 14 ani din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile. Condițiile și limitele au fost stabilite prin hotărârea guvernului. De asemenea, prin această hotărâre se stabilește și mecanismul de asigurare a contravalorii CEI.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.