Politic

Cosmești / Cristian Mincă, un primar cu valențe multiple: intimat, inculpat… CONDAMNAT

Primarul comunei Cosmești este un personaj extrem de ocupat. Acesta are de susținut o activitate intensă, însă, din păcate pentru locuitorii comunei de ale cărei interese ar trebui să se preocupe, agenda edilului este plină de programări în instanțe. Primarul trebuie să se apere de tot felul de acuzații, ba că face abuz în serviciu, ba comite infracțiuni de corupție. Astfel, una dintre aceste acuzații i-a produs mari dureri de cap lui Cristian Mincă, având în vedere că a reușit să obțină și o condamnare, după ce, în urmă cu câțiva ani, procurorii Direcției Națională Anticorupție dispuseseră trimiterea sa în judecată, alături de juristul și contabilul Primăriei Cosmești.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarele: “la data de 20 mai 2011, inculpatele Burcea Gheorghița și Băjan Valerica au depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Teleorman două adeverințe false eliberate de Primăria comunei Cosmești prin care se atesta în mod nereal folosința a două terenuri în suprafața de 10 ha fiecare, ulterior obținând pe nedrept fonduri europene în valoare totală de 10.342 lei.
Inculpatele au fost ajutate să obțină fondurile europene de către inculpatul Mincă Cristian Marius care, în calitate de primar al comunei Cosmești, a semnat cele două adeverințe false.
În cursul lunii octombrie 2015, în condițiile declanșării anchetei în prezentul dosar penal, inculpata Burcea Gheorghița a determinat două angajate ale primăriei comunei Cosmești să elibereze două adeverințe pentru ea și pentru inculpata Băjan Valerica, acte antedatate care atestau împrejurări nereale. Concret, se arăta că, în anul 2011, fiecăreia dintre cele două le-a fost cedată folosința asupra unei suprafețe de 10 ha dintr-un teren concesionat de către o societate comercială de la Primăria Cosmești. Aceste acte au fost depuse, cu sprijinul inculpatului Mincă Cristian-Marius, la Direcția Națională Anticorupție în vederea producerii de consecințe juridice, respectiv înlăturarea posibilității tragerii sale și a lui Băjan Valerica la răspundere penală.
În aceeași perioadă și în același context, inculpatul Mincă Cristian Marius, în calitate de primar al comunei Cosmești, a întocmit în fals o adresă antedatată, prin care Primăria comunei Cosmești își exprimă acordul pentru cedarea folosinței terenului respectiv cu titlu gratuit în anul 2011 pentru cele două inculpate.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 5.171,21 lei în ceea ce o privește pe inculpata Burcea Gheorghița și cu aceeași sumă în ceea ce o privește pe inculpata Băjan Valerica, solicitând obligarea lor în solidar cu inculpatul Mincă Cristian Marius la plata acestor bani.
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumelor de bani 5.202 lei și 5.186 lei depuse la bancă de către inculpatele Băjan Valerica și Burcea Gheorghița. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Teleorman, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, se arăta în comunicatul emis de DNA.

Ulterior, au venit și condamnările. Astfel, în ședința din 26.06.2018, Tribunalul Teleorman hotărăște condamnarea inculpatului Mincă Cristian Marius la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete. În baza art. 67 alin. 2 Cod penal aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptului de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de 5 ani. În temeiul art. 65 Cod penal, interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie, exercitarea drepturilor prevăzute de art. 66 lit. a, b Cod penal. În baza art. 91 Cod penal dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi stabileşte un termen de supraveghere de 4  ani. Pe durata termenului de supraveghere, inclupatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Teleorman, la datele fixate de acesta; să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; să comunice schimbarea locului de muncă; să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă.

Tot prin aceeași sentință lui Cristian Mincă i s-a impus să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probaţiune și să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii la Primăria comunei Cosmeşti, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

De asemenea, instanța a admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi a obligat inculpatul să plătească părţii civile suma de 332.884,48 lei despăgubiri civile, plus accesoriile aferente calculate de la data efectuării fiecărei plăţi şi până la data plăţii integrale, precum și desființarea tuturor înscrisurilor false, care nu au fost tocmai puține. Măsura sechestrului asigurător dispusă de Direcţia Naţională Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, a fost și ea menținută asupra apartamentului situat în oraşul Videle, deţinut de Mincă Cristian-Marius în coproprietate cu Mincă Mariana.

Dar… epopeea fraudării fondurilor europene merge mai departe, având în vedere că sentința nu a fost definitivă, iar procesul se află acum în faza judecării apelului…

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.