Social

Controalele DSP în unităţile de învăţământ continuă până la sfârşitul acestei luni

Monica DUMITRESCU

Zeci de nereguli au fost constatate în unităţile de învăţământ teleormănene cu prilejul controalelor pe care le-au efectuat înainte de începerea anului şcolar echipele mixte constituite din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei de Sănătate Publică şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Teleorman. Potrivit unui raport publicat pe site-ul Prefecturii Teleorman au fost verificate un număr de 352 de unităţi de învăţământ din care 132 şcoli, 198 de grădiniţe şi 22 de licee.

În cadrul controalelor au fost constatate următoarele deficienţe: instalaţii de aprovizionare cu apă curentă defecte, nefuncţionale, grupuri sanitare necorespunzătoare, nefuncţionale sau neutilate corespunzător, colectarea necorespunzătoare a reziduurilor solide şi lichide, săli de clasă cu pardoseala sau tâmplăria deteriorate, lipsa spaţiului amenajat şi dotat corespunzător pentru suplimentul de hrană, instalaţii de încălzire defecte, lipsă sau deteriorare garduri împrejmuitoare, lipsa truselor de prim-ajutor sau truse incomplete sau cu termen de valabilitate expirat etc.

În urma acţiunii comune de control desfăşurată înaintea începerii acestui an şcolar s-a constatat că din cele 352 de unităţi de învăţământ 63 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Este vorba despre 12 şcoli din mediul rural li 51 de grădiniţe, de asemenea din mediul rural. În timpul controalelor au fost ridicate  două autorizaţii, una de la Şcoala Gimnazială Năsturelu, unde instalaţia de apă curentă era defectă şi una de la Grădiniţa nr. 3 Siliştea Mică unde nu există instalaţie de apă curentă.

Având în vedere Planul Naţional de acţiuni tematice de control în sănătate publică aprobat pentru anul 2016, precum şi atribuţiile Ministerului Sănătăţii pentru asigurarea activităţilor şcolare în condiţii igienico-sanitare corespunzătoare, compartimentul în sănătate publică din cadrul DSP Teleorman a reluat acţiunile de control şi după începerea anului şcolar, acestea urmând să se desfăşoare până pe 30 septembrie. Inspectorii DSP vor verifica respectarea termenelor stabilite la controlul anterior şi gradul de realizare a lucrărilor de reparaţii şi igienizare a unităţilor de învăţământ. Pentru nerespectarea termenelor şi neremedierea deficienţelor se vor aplica sancţiuni contravenţionale conform HG nr. 857/2011.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.