Social

Controale medicale gratuite la Vârtoape și Scurtu Mare în cadrul caravanei “Sănătatea vine la tine”

Pentru al treilea an consecutiv, în perioada martie – iunie, peste o mie de persoane din mediul rural vor beneficia de controale medicale gratuite pentru diabet zaharat, boli cardiovasculare, obezitate și hepatita B și C în cadrul caravanei “Sănătatea vine la tine”, un proiect al Alianței Pacienților Cronici din România (APCR).

Echipe formate din medici specialiști și rezidenți, asistente medicale și elevi la școli sanitare postliceale vor merge pe teren pentru a consulta, informa și educa pacienții despre riscul complicațiilor diabetului zaharat, bolilor cardiovasculare, obezității și hepatitelor B și C.

Caravana este deja la a treia ediție și va ajunge în acest an, în perioada 30 martie – 2 iunie, în localități din 6 județe: Beștepe – Tulcea, Vârtoape și Scurtu Mare – Teleorman, Prundu și Greaca – Giurgiu, Alunu – Vâlcea, Mozăceni – Argeș și Tulnici – Vrancea.

Caravana va sosi în fiecare localitate timp de trei zile, în două etape distincte: prima etapăva fi dedicată recoltării de sânge, iar în weekendul următor, pacienții care participă la caravană vor fi consultați de medici specialiști. Aceștia vor beneficia de un control medical complet, iar rezultatele analizelor de sânge efectuate în weekendul anterior vor fi interpretate. Investigațiile includ o gamă largă de servicii medicale: consultație cardiologică (inclusiv EKG, evaluarea scorului cardiac, măsurarea tensiunii și a pulsului), consultație diabetologică (care include testarea glicemiei instant, testul Michigan, măsurarea circumferinței abdominale, procentul de grăsime, calculul indicelui de masă corporală), analizele de sânge (cum ar fi profilul lipidic, nivelul total al colesterolului, Ldl, HDL, trigliceridele, glucoza serică, hemoglobina glicozilată și hemograma) și teste pentru hepatitele B și C.

“În mediul rural, mulți oameni nu au un medic de familie în apropiere iar costurile transportului până la cel mai apropiat spital pot fi descurajatoare. Asta înseamnă că pentru acești oameni, prevenția nu este o opțiune, iar vizitele la medic sunt rare și adesea întârzie până când problemele de sănătate devin grave. Este important de menționat că cei care beneficiază de investigații medicale gratuite la caravana mobilă ar plăti sume considerabile, de până la 1300 de RON, pentru aceleași servicii la o clinic privată”, spune Cezar Irimia, președintele APCR.

Pe lângă controalele medicale, o componentă foarte importantă a campaniei o reprezintă informarea și educarea pacienților. De aceea, pacienții vor primi materiale informative despre diabet și bolile cardiovasculare, dar și despre importanța prevenției pentru o viață mai bună.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.