Social

Constituirea Camerelor agricole se reia cu dificultate

Arătam zilele trecute că Legea Camerelor Agricole, promulgată în ultimele zile ale lui 2010, nu a fost aplicată în 2011, cum erau prevederile, din motive principiale – amestecul politicului era evident, dar şi financiare – nu erau bani prevăzuţi pentru alegerea organelor conducătoare.

S-a reuşit, prin insistenţa organizaţiilor profesionale ale agricultorilor, să se modifice legea respectivă, să fie publicată în Monitorul Oficial şi, în cursul lunii augut a.c., să se treacă, din nou, la constituirea Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI), format din: 21 de reprezentanţi ai organizaţiilor profesionale, patronale, sindicale din agricultură, piscicultură, silvicultură şi domenii conexe, 2 reprezentanţi ai Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, (MADR), 1 reprezentant al Ministerului Administraţiei şi Internelor şi 1 reprezentant al Ministerului Mediului şi Pădurilor, al cărui preşedinte a fost ales prof. dr.ing. Gheorghe Glăman, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Legume.

Prima misiune a CNI este de a prelua, prin detaşare de la ministerele implicate, personalul necesar funcţionării sale şi să solicite ministerelor şi asociaţiilor aferente nominalizarea persoanelor care vor face parte din comitetele judeţene de iniţiativă. Săptămîna trecută, Gheorghe Albu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reprezentant în CNI, a fost la Alexandria şi a stabilit cu factorii responsabili de aici orientarea spre 11 persoane care vor putea constitui Comitetul judeţean de iniţiativă (CJI), a căror listă o vom publica şi noi, după dezbateri şi alegere democratică. În continuare, CNI urmează să convoace comitetele judeţene de iniţativă, acestea, în aceeaşi perioadă trebuind să aprobe programul de pregătire şi desfăşurare a alegerilor. CNI trebuie să solicite MADR şi lista persoanelor care vor face parte din comisiile şi birourile electorale, estimîndu-se necesitatea funcţionării a circa 3.000 de secţii de votare, respectiv prezenţa unui milion de persoane cu drept de vot.

Calculele arată că bugetul MADR necesar la organizarea primelor alegeri pentru constituirea camerelor agricole este de circa 6 milioane lei, care să acopere costul tipăririi buletinelor de vot, procurarea ştampilelor, materialelor promoţionale şi plata transportului şi a persoanelor angrenate la secţiile de votare. Banii aceştia urmează să-i aloce Ministerul Finanţelor bugetului MADR, deoarece modificarea Legii camerelor agricole a fost adoptată în ultima parte a sesiunii de primăvară a Parlamentului şi nu a fost timp şi pentru aprobarea bugetului aferent. Prin ordin de ministru se vor aloca sumele necesare, de către MADR în teritoriu, pentru efectuarea operaţiunilor necesare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.