Economie

Consiliul local s-a întrunit pentru a aloca Terma Serv suma de 1.200 mii lei

Carmen Dumitrescu

Săptămâna trecută, Consiliul local Alexandria s-a întrunit în şedinţă extraordinară penbtru  a aproba proiectul de hotărâre cu privire la rectificarea bugetului local al municipiului pentru anul 2012. Astfel, prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 61 din 2012 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul în curs, municipiului Alexandria i-a fost repartizată din taxa pe valoarea adăâugată pentru echilibrarea bugetelor locale suma de 1.200 mii lei.

Această sumă considerabilă, venită din direcţia bugetului de stat, are menirea de a fi alocată pentru achitarea obligaţiilor de plată faţă de furnizării de energie termică pentru populaţie, precum şi pentru acordarea de avansuri în vederea finanţării constituirii de către producători a stocurilor de cărbune, păcură şi de combustibil lichid uşor pentru sezonul rece, inclusiv pentru cheltuielile de transport aferente constituirii acestor stocuri. Mai mult, banii în cauză sunt necesari pentru achitarea în avans a consumului de gaze naturale de către producătorii de energie termică furnizorilor de gaze naturale.

Consilierii locali au luat aprobat hotărârea în unanimitate, fără comentarii, astfel că Terma Serv a putut beneficia, din nou, de o “gură de aer” pentru a-şi mai îndeplini din obligaţiile asumate în faţa populaţiei din municipiu, care mai este încă branşată la sistemul centralizat de încălzire.

În ceea ce priveşte activitatea Terma Serv, aceasta a intrat în moarte clinică de mai bine de un an. Cu toate acestea, se pare că societatea de termoficare a municipiului refuză să “moară”, aşa că s-au făcut toate demersurile posibile  pentru a păstra utilitatea acestui serviciu public. După ce ANL-urile din zona Sere au fost scoase, prin hotărâre de Consiliu local de pe harta zonelor unitare de încălzire, au mai rămas foarte puţine blocuri care vor mai beneficia de încălzire în sistem centralizat, chiar dacă acum formularea e improprie. În principiu, în această iarnă vor mai beneficia de căldură numai câteva blocuri din municipiul Alexandria. Astfel, conform conducerii Terma Serv, nu vor mai primi căldură decât blocurile din zona 100 şi 200, C304, blocurile ANL “Modern”, blocurile sociale B7, B8, B9, B10, B11, 49 de garsoniere ICMT şi ANL-urile CO1 şi CO2. Noua conducere a Terma Serv, însă, şi-a propus să facă ordine în interiorul societăţii de tremoficare şi chiar să se implice în vederea punerii în funcţiune a sistemului pe termen lung. În acest sens, regândirea parametrilor de funcţionare ai Terma Serv constituie preocuparea principală a noului director, Virgil Burcea, care vrea, înainte de orice să-şi mobilizeze angajaţii să recupereze datoriile restante ale alexăndrenilor. Ca atare, trimiterea rău-platnicilor în instanţă este singura dintre măsurile gândite de reprezentanţii Terma Serv, în măsură să-i “convingă” pe alexăndrenii cu datorii mari să se mai îndrepte către casieria societăţii, pentru a reveni la zi cu debitele. Practic, problema este extrem de dureroasă, pentru că experienţa a dovedit că nici trimiterea în instanţă a unora dintre proprietari nu rezolvă lucrurile pe termen scurt, aşa că Terma Serv nu prea are mijloace de presiune asupra rău-platnicilor. Directorul Terma Serv, Virgil Burcea recunoaşte că, şi în contextul trimiterii de somaţii, alexăndrenii nu prea reacţionează iar nivelul penalităţilor creşte de la o zi la alta, împovărând o populaţie mult prea încercată de greutăţi financiare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.