Eveniment

Consiliul Judeţean şi I.S.U. Teleorman au dus la capăt primul proiect regional pentru intervenţie în situaţii de urgenţă

Carmen Dumitrescu

În cursul zilei de miercuri, 28 noiembrie, pe platoul din Pădurea Vedea a avut loc prezentarea echipamentelor achiziţionate în cadrul proiectului “Achiziţie de echipamente specifice pentru îmbunătăţirea capacităţii şi calităţii sistemului de intervenţie în situaţii de urgenţă şi pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi a primului ajutor calificat, în Regiunea Sud Muntenia”, derulat de Consiliul Judeţean Teleorman în beneficiul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară ”Situaţii de Urgenţă Sus Muntenia”. Finalizarea primul proiect regional cu fonduri europene este un pas foarte important pentru întreaga parte sudică a ţării şi, tocmai din acest motiv, la eveniment au luat parte atât preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, Liviu Dragnea, cât şi Crin Antonescu, preşedintele Senatului României. Amândoi au vorbit despre importanţa sprijinirii unor astfel de proiecte, având în vederea că intervenţia în situaţii de urgenţă reprezintă o prioritate pentru orice judeţ.

Liviu Dragnea a menţionat chiar că în viitorul apropiat se vor face eforturi financiare pentru a aduce şi în Teleorman un spital mobil, acesta fiind esenţial în cazul unor catastrofe. Mai mult, Liviu Dragnea l-a felicitat pe Ilie Bălan, vicepreşedintele Cobsiliului Judeţean, care şi-a asumat responsabilitatea ducerii la capăt în bune condiţii a acestui important proiect. După ce echipamentele au fost prezentate pe platoul din Pădurea Vedea a avut loc şi o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, ai Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, ai furnizorilor de echipamente, precum şi ai consiliilor judeţene din Regiunea de Dezvoltare Sud Muntenia.

Proiectul în cauză a primit finanţare prin Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul de intervenţie 3.3: Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Valoarea totală a proiectului, conform contractului de finanţare se ridică la suma de 52.095.882,39 lei (inclusiv TVA), iar valoarea totală a proiectului după finalizarea achiziţiilor s-a ridicat la 52.065.368,00 lei (inclusiv TVA).

Principalii beneficiari ai proiectului sunt: Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Situaţii de Urgenţă Sud Muntenia” – formată din judeţele Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman – înfiinţată în august 2009, iar coordonator de proiect  a fost pe toată durata implementării Consiliul Judetean Teleorman. Durata iniţială a proiectului conform contractului de finanţare a fost de 12 luni,  fiind prelungită prelungită prin acte adiţionale la 29 de luni, respectiv până  la data de  30  noiembrie 2012.

În ceea ce priveşte obiectivul general al proiectului, acesta vizează creşterea calităţii serviciilor pentru siguranţă publică şi de asistenţă medicală în situaţii de urgenţă şi dezastre majore, urmărindu-se astfel sprijinirea unei dezvoltări economice şi sociale durabile şi echilibrate teritorial, la nivelul Regiunii Sud Muntenia, prin creşterea gradului de siguranţă a populaţiei, indiferent de localizarea aşezămintelor umane. Obiective specifice sunt: îmbunătăţirea  capacităţii  de  răspuns  în  situaţii  de  urgenţă la nivelul Regiunii Sud  prin  reducerea  timpului  de  intervenţie  pentru  acordarea primului ajutor calificat şi pentru intervenţii în situaţii de urgenţă, indiferent de locul acesteia, întărirea colaborărilor dintre judeţele Regiunii Sud Muntenia şi a regiunii cu judeţele limitrofe în perspectiva îmbunătăţirii siguranţei populaţiei din aceste judeţe, în cel mai scurt timp posibil.

Prin intermediul acestui proiect, au fost achizionate următoarele echipamente: 21 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, câte 3 pentru fiecare judeţ, 14 autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma de capacitate medie, câte 2 pentru fiecare judeţ; A, 3 autospeciale de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic) pentru judeţele Argeş, Ialomiţa, Teleorman, 7  autospeciale pentru descarcerări grele, una pentru fiecare judeţ, 20 ambulanţe de tip B2, câte 2 pentru judeţele Argeş, Călăraşi, Giurgiu şi Ialomiţa,  3 la  judeţul Prahova, 4 la judeţul Dâmboviţa şi 5 la judeţul Teleorman, 1 centru mobil de comandă şi control pentru judeţul Teleorman şi 1 autospecială pentru intervenţie la accidente colective pentru judeţul Prahova. O parte din aceste echipamente vor fi utilizate pentru baza operaţională regională care va asigura intervenţia în caz de dezastre majore, acestea fiind: cele trei autospeciale de cercetare NBCR care sunt repartizate în judeţele Argeş, Ialomiţa şi Teleorman dar care se vor deplasa şi în celelalte judeţe dacă este necesar, centru mobil de comandă şi control repartizat la judeţul Teleorman dar care va utilizat în toată Regiunea Sud Muntenia în caz de necesitate, autospeciala pentru intervenţie la accidente colective ( judeţul Prahova).

Pentru fiecare judeţ au fost achiziţionate următoarele echipamente: Judeţul Argeş – (în valoare de 7.929.800 lei):  3 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, 2 autospeciale pentru lucrul cu apa şi spumă de capacitate medie, 1 autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), 1  autospecială pentru descarcerări grele şi 2 ambulanţe de tip B2.

Pentru judeţul Călăraşi – (în valoare de 5.731.348,77 lei): 3 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, 2 autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma de capacitate medie, 1  autospecială pentru descarcerări grele  şi 2 ambulanţe de tip B2. Pentru Dâmboviţa, (în valoare de 6.364.561,55 lei) s-au achiziţionat 3 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, 2 autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma de capacitate medie, 1  autospecială pentru descarcerări grele şi 4 ambulanţe de tip B2. Judeţul Giurgiu a primit echipamente în valoare de   5.731.348,77 lei, constând în 3 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, 2 autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma de capacitate medie, 1  autospecială pentru descarcerări grele şi 2 ambulanţe de tip B2. Judeţul Ialomiţa – ( în valoare de 7.929.868,77 lei):  3 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, 2 autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma de capacitate medie, 1 autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), 1  autospecială pentru descarcerări grele şi 2 ambulanţe de tip B2. În privinţa judeţului Prahova, aici s-au primit echipamente în valoare de 7.193.839,16 lei, constând în 3 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, 2 autospeciale pentru lucrul cu apa si spuma de capacitate medie, 1 autospecială pentru descarcerări grele, 3 ambulanţe de tip B2 şi 1 autospecială pentru intervenţie la accidente colective.

Judeţul Teleorman a primit şi el echipamente în valoare de  11.078.207,93 lei, constând în 3 autospeciale pentru lucrul cu apă şi spumă de capacitate mare, 2 autospeciale pentru lucrul cu apa şi spumă de capacitate medie, 1 autospecială de cercetare NBCR (nuclear, biologic, chimic, radiologic), 1  autospecială pentru descarcerări grele, 5 ambulanţe de tip B2 şi 1 centru mobil de comandă şi control.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

*

code

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.