Economie

Consiliul Județean a alocat alți 44.000 de lei pentru localitățile afectate de pesta porcină

44.206 lei vor merge către trei localități afectate de pesta porcină, au decis consilierii județeni în ședința de luni, 12 august.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat de aleșii județeni, prin care au fost alocați 44.206,25 lei, din fondul de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean, în vederea acordării unor ajutoare unităților administrativ-teritoriale pentru combaterea pestei porcine africane, sumele vor merge către achiziționarea de substanțe dezinfectante, unitățile adminstrativ-teritoriale având obligația de a informa și justifica modul de cheltuire a banilor.

Astfel către Bragadiru va merge suma de 30.000 de lei, pentru Zimnicea a fost alocată suma de 5.206,25 lei, în timp ce alți 9.000 de lei merg către Plopii Slăvitești.

„Urmare a răspândirii virusului de pesrtă porcină africană în gospodăriile mai multor localități din județ și a solicitărilor primăriilor, prin Hotărârea Consiliului Județean Teleorman nr.117 din 18 iulie 2019, s-a rectificat bugetul propriu al județului pe anul 2019, prin virări de credite bugetare de la un capitol la alt capitol al clasificării bugetare (…) prin majorarea fondului de rezervă bugetară la dispoziția Consiliului Județean cu suma de 500 mii lei.”

De la depistarea prezenței virusulul pestei porcine în Teleorman, au fost stinse 12 focare și sunt active 247 de focare în gospodăriile populației și 515 cazuri la mistreți, potrivit celei mai recente informăei a ANSVSA. Din cauza pestei porcine, în judeţul Teleorman au fost ucişi aproape 6.000 de porci, toţi din gospodăriile populaţiei.

La Ștorobăneasa și Talpa, dezinfecția se face, preventiv, în fiecare gospodărie

La nivelul județului Teleorman, sunt localități unde autoritățile au înțeles importanța prevenirii, astfel că s-a trecut la informarea cetățenilor cu privire la modul în care se poate împiedica pătrunderea virusului în gospodării.

Este cazul localităților Ștorobăneasa și Talpa, unde autoritățile locale, în frunte cu primarii, au demarat o campanie de informare a cetățenilor, cu privire la modul în care își pot feri animalele din ogradă de virului care a dus la sacrificarea a mii de porci. Mai mult, la Ștorobăneasa, fiecare gospodărie a fost dezinfectată, preventiv, iar la Talpa autoritățile au trecut prin mai mult de jumătate dintre curțile oamenilor pentru a stropi cu substanțele ce combat virusul pestei porcine.

De altfel, proprietarilor de suine li se recomandă să nu intre în adăposturile unde sunt crescuți porcii, cu încălțămintea și hainele de stradă. De asemenea, este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea înadăpost, să folosească o tăviță cu paie/alt material absorbant îmbibate cu o soluție slabă de sodă caustică sau un dezinfectant autorizat.

Totodată, cetățenilor li se recomandă să crească porcii numai în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porcidomestici; este recomandată hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, specifice speciei, cu origine cunoscută, fiind interzisă hrănirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică (restaurante, cantine etc.).

De asemenea, se impune anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Teleorman, precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, înscopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic șiprevenire.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

*

code

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.